Volgens de nieuwe gemeentekaart kan Nederland het beste uit 57 regiogemeenten bestaan. (Afbeelding: Atlas voor Gemeenten).

Nederland telt te veel gemeenten: op naar Leidse supergemeente

Volgens onderzoek van Atlas voor Gemeenten bestaat Nederland nog uit te veel gemeenten. De organisatie heeft een nieuwe kaart gepubliceerd, waarin Nederland in 57 gemeenten is verdeeld in plaats van de huidige 393 gemeenten. Dat betekent dat er een Leidse supergemeente zou ontstaan.

De nieuwe gemeente Leiden en omstreken zou bestaan uit: Leiden, Leiderdorp, Teylingen, Noordwijk, Katwijk, Zoeterwoude, Kaag en Braassem, Voorschoten, Oegstgeest, Lisse en Hillegom. Om een beeld te geven, de supergemeente zou 397.564 inwoners gaan tellen.

In de omgeving van Leiden werden op 1 januari 2006 al Sassenheim, Voorhout en Warmond samengevoegd. Deze voormalige gemeenten vormen nu samen de gemeente Teylingen. Sinds dat jaar zijn ook Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg samengevoegd tot de gemeente Katwijk.

Atlas voor Gemeenten stelt dat de arbeidsmarkt en reikwijdte van voorzieningen de grenzen van de huidige gemeenten overstijgen. Dat bemoeilijkt efficiƫnt lokaal bestuur. Het onderzoek wijst erop dat steeds meer taken van het rijk naar gemeenten worden overgeheveld. Daarom zijn er nieuwe bestuurlijke grenzen nodig.

In de Atlas voor Gemeenten worden de 50 grootste gemeenten van Nederland op 50 punten met elkaar vergeleken. De atlas bevat ook ranglijsten waarmee de relatieve positie van een gemeente kan worden bepaald. De atlas verscheen dit jaar voor de tiende keer.

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×