Hakketak, Francine maakte... een Hakketak Top 3 over 2014

Vanaf voorjaar 2013 schrijf ik blogjes over leuke, lieve, opvallende mensen in en om Leiden. Mannen en vrouwen die bekend zijn om wie ze zijn, wat ze doen of waar ze gevestigd zijn. Ze hebben de ‘Ojááá… dié ken ik wel-factor’ bij de rest van Leiden. Ze zijn redelijk bekend en benaderbaar. Je kunt ze dus echt ontmoeten, aanspreken, aanraken, iets bij ze kopen of raadplegen als dat idee ontstond door mijn blogje.

Ik stel maar een paar simpele vragen aan mijn ‘Hakketakjes’ zoals ik ze inmiddels noem en daardoor leren de lezers ze iets beter kennen. Vooral de antwoorden op wat men leuk en minder lollig aan Leiden vindt, geven soms een totaal andere kijk op onze stad. De levensmotto’s dwingen vaak respect af en de antwoorden op hoe men over vrouwen die op hakken lopen, denkt zijn af en toe hilarisch!

Leiden
Niemand die ik sprak, wil hier weg, maar als Leiden plots verdwenen zou zijn, schiet iedereen ineens alle kanten op! Op een enkeling na die stoer de wederopbouw van Leiden voor zijn rekening zou nemen. De hele wereld is na Leiden geliefd gebied. Vooral de landen waar het lekker warm is. Op de nieuwe parkeergarages wordt verlangend gewacht alhoewel sommigen niet de fiducie hebben dat die ons parkeerprobleem gaan verhelpen, omdat er vanaf die garages toch nog een stukje gelopen moet worden naar de winkels en de markt. De nieuwe Bree wordt bejubeld om zijn schoonheid en de ondergrondse vuilcontainers die nu in de binnenstad verschijnen zelfs geprezen!

Het is opvallend hoe in deze tijden van recessie vooral de MKB Hakketakjes motto’s hebben als ‘Go with the flow – Pluk de dag + Hang zelf je slingers op als je leven een feest moet zijn’. Daaruit blijkt dat het doorzetters zijn. Bikkelaars. Leidenaren met léf en lak aan wat men als recessie omschrijft.

Kortom, we zijn behoorlijk dól op onze stad en grappig genoeg óók op elkaar. Want ik hoor veel en vaak complimenten van de een over de ander tijdens de leuke gesprekken die ik met iedereen heb. Wie daar met kop en schouders en de meeste reacties op het Sleutelstadblog, maar ook via Facebook en mijn mail, uitstaken zijn de volgende drie.

Chris de Waard

Er zat even een korte stop in het schrijven van mijn blogjes. Tijdens die stop kon ik niet meer rustig door Leiden wandelen. Keer op keer werd me gevraagd om er toch vooral mee dóór te gaan, vanwege de achtergrondinformatie die ik over mensen geef in mijn verhaaltjes.

Chris de Waard. (Foto: Fotobureau Peter Schipper).

Chris de Waard. (Foto: Fotobureau Peter Schipper).

Natuurlijk schreef ik het eerste blogje op Sleutelstad over Chris zelf. En daar kwamen veel reacties op. Dat jullie blij waren dat Chris dat podium bood maar ook dat Chris zo’n fijne, vrolijke man is die met zijn Sleutelstad precies de juiste behoefte aan nieuws invult. En ook een geweldig leuke radiozender die bij velen dag en nacht aanstaat.

 

 

Audiofragment: Chris strikte me via Facebook. Hoe dat precies ging kun je hier nog even terug luisteren.

Jan Buitendijk

Zoals velen ben ook ik dol op de monumenten van Leiden. Toen ik van Jan, die ik had leren kennen via Twitter, de uitnodiging kreeg om het Sijthoff gebouw op de Doezastraat eens van binnen te bekijken, nam ik die gretig aan.

Jan Buitendijk

Jan Buitendijk. (Foto: Mike van Bemmelen).

Jan is niet wars van loopbaanveranderingen. Vanuit die hoek schreef hij het bijzondere boek ‘12 Banen 13 Meningen’. Daarin omschrijft hij het leven van 12 mensen die ogenschijnlijk als vanzelf door hun arbeidsleven rollen door vanuit het hart te denken. Veel lezers van de Hakketak die ik over hem schreef, kochten het boek en vonden het zó inspirerend dat ze zelf grote wijzigingen in hun arbeidsleven aanbrachten. Ook mijn verhaal staat in het boek en dat was voor mij de reden om Jan ook mee te nemen naar de tweede uitzending van Hakketak-Live met Melle Tuik op Sleutelstad Radio. Na die uitzending over het boek dat inmiddels al aan de vijfde druk toe is, waren de reacties van de lezers en luisteraars over Jan zo enorm dat hij voor mij de geschiedenis ingaat als de man die veel mensen in en om Leiden moed gaf.

Audiofragment: Heb je even de tijd? Luister hier dan naar dat complete interview

Familie Kruts

José en Roland hadden de grote stroom reacties op het blog waarin ik hen – terecht – de groentejuweliers van de Leidse markt noem niet verwacht. Héél bekend en vooral enorm geliefd is de familie Kruts met de heerlijk volle knalrood-gele groenten- en fruitverkoopwagen bij vrijwel iedere Leidenaar.

Roland en José Kruts. (Foto: Francine Verbiest).

Roland en José Kruts. (Foto: Francine Verbiest).

‘Schatten zijn het, met veel kennis van lekkere recepten en wat zij daarvoor verkopen’ is de algemene mening. Maar de klanten waren wél verbaasd dat de familie Kruts al 72 jaar elke zaterdag met lekker verse waren op dat plekje staat. “Dat ze er al lang zijn, is me wel bekend. Maar zo’n eeuwigheid? Dát wist ik niet,” hoorde ik regelmatig als commentaar als ik zelf op mijn beurt voor de aardbeitjes stond te wachten. Ook heeft niemand door dat zo’n dag voor de familie bijna een heel klokje rond werken is. Onder alle weersomstandigheden. En altijd met een glimlach en oprechte interesse in jou als klant. De markt is hun leven! Zonen Menno en Fabian zijn bijna tussen de preitjes en appeltjes geboren en Leidse lieveling en zusje Ilse is toch helemaal nooit meer tussen de banaantjes weg te denken?

Geen 1-2-3

Deze drie unieke en veel besproken Hakketakjes zijn de moeite waard om nog eens te lezen. Doe dat in willekeurige volgorde, want ze zijn niet te nummeren. Er is er niet één beter dan de ander. Ze zijn alle drie uniek, zichzelf en van heel veel waarde voor ‘ons Leiden’, dat is wel gebleken. Ook alle anderen zijn zéker de moeite waard om hier te noemen. Ik doe dat door jullie hier naar mijn eigen pagina – waarop ik ze verzamel – te loodsen: www.francineverbiest.nl/category/hakketak-op-sleutelstad. En weet je? Dat doet Sleutelstad ook, omdat besloten is om – na twee mooie try-outs – de radio-uitzending Hakketak-Live met Melle Tuik definitief in de programmering op te nemen!

Dat dát alle kanten op kan gaan en je nog véél en véél meer over je mede-Leidenaren en/of streekgenoten te weten komt, moge duidelijk zijn. Dus… donderdagavond om de twee weken vanaf 8 januari 2015 gaat tussen 21.00 en 23.00 uur bij iedereen de telefoon af, tv uit, geen visite, niemand naar de kroeg, maar zet je je radio op 93.7 FM of 102.4 kabel aan en luisteren…

Ik wens jullie allemaal, en mijn Hakketakjes in het bijzonder, een fijne jaarwisseling en een gezond 2015 vol met verrassingen, mooie verhalen en uitspraken van stads- en streekgenoten die ik graag voor jullie blijf opschrijven met dank aan Fotobureau Peter Schipper voor de fraaie foto’s erbij.

Like de Hakketak Facebook pagina om niets meer te missen: www.facebook.com/hakketak
Hakketak op Sleutelstad www.sleutelstad.nl/hakketak
Hakketak via Francine Verbiest www.francineverbiest.nl/category/hakketak-op-sleutelstad

Hakketak Hakketak


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×