Hakketak, Francine sprak... Reanne van Kleef van Sleutelstad

Nog vóórdat ze voor Sleutelstad ging werken, viel deze sportieve bezige bij me op Facebook al op. Iets te beleven in Leiden? Reanne is erbij. Iets te doen op sportgebied? Ze staat aan de zijlijn. Of speelt een potje mee. Vooral voetbal! Nieuwe dingen en zaken op het gebied van stadsontwikkeling? Reanne staat vooraan!

Sleutelstad

Wat doe je precies bij Sleutelstad en sinds wanneer? “Ik werk elke dag mee op de redactie van het nieuwsprogramma en de sportuitzending,” zegt ze. Alsof je dat even tussen twee boodschappen door doet. Dat is best veel, tweemaal actueel nieuws aangeven dat via de radiozender op 93.7 FM uitgezonden wordt en daarmee ook nog eens, prettig leesbaar en vergezeld van duidelijke foto’s, de website vullen.

Reanne haalt haar schouders op en zegt: “Ja het kost veel tijd, maar het is wel mijn dingetje. Ik vind het hartstikke leuk”. Wat kan en doet ze nog meer bij Sleutelstad? “Presenteren, sales en reportages maken”, rolt het rap achter elkaar uit haar mond. Ik denk dat ze nog meer betekent voor Sleutelstad dan dat ze er al voor doet. Reanne is nog niet jarenlang bij Sleutelstad maar inmiddels al wel een overbekend gezicht in Leiden.

Hiervoor?

Ze is van oorsprong Haagse en een geboren dierenliefhebster. Na de middelbare school wist ze niet welke vervolgopleiding ze moest kiezen, want studeren was toch veel te moeilijk? Ze kreeg de tip van haar biologiedocent en mentor om eens naar een studie biologie te kijken. “Ga nu maar gewoon eens kijken, het is echt iets voor jou”, zei hij. Ze ging naar de open dagen en schreef zich in. Vervolgens studeerde ze vijf jaar voornamelijk macrobiologie: evolutie, gedrag, ecologie, biodiversiteit, milieu en paleontologie waren haar geliefde onderwerpen.

Maar al in de bachelorfase kwam ze erachter dat ze geen hardcore wetenschapper was. Ze vond het leuker om over verschillende onderzoeken te leren en dat vertalen naar een groter publiek. Dus koos ze voor een master in wetenschapscommunicatie en ging daarmee drie jaar als wetenschapsvoorlichter in het Erasmus MC werken.
Sinds 2013 is Reanne freelance wetenschapscommunicator en werkte ze onder andere voor dierentuin Artis. Ze deed van alles, schreef populairwetenschappelijke artikelen en gaf les in natuur & gezondheid op een basisschool.

Hoe kwam Reanne in Leiden terecht?

“Ja, ik studeerde hier natuurlijk”, vertelt ze. Ook was ze enorm actief in de studievereniging dus dat was elke avond enorm veel te laat naar bed omdat Den Haag toch nog wel een stukje reizen is! Ze ging dus maar op kamers. Dat moest per se de Pelikaanhof worden omdat daar de biologen wonen. Daarvoor moest ze elke dinsdag en donderdag bellen om te vragen of er die week een kamer vrij was gekomen. Als je de eerste was die belde en er was er een vrij, dán had je ‘m ook! Na drie maanden aan de telefoon hangen lukte het haar om als tweede te mogen komen kijken. Nummer een kwam niet opdagen en zo kreeg zij de kamer.

Sinds een kleine twee jaar is ze actief bij Sleutelstad. Eerst naast haar baan bij Artis. Na een jaartje was ze erachter dat haar roeping hier in Leiden lag. Ze besloot Artis vaarwel te zeggen en full-time bij Sleutelstad aan de slag te gaan. Omdat die job vooral vrijwilligerswerk is, neemt ze daarnaast ZZP-klussen aan zoals sportverslaggeving voor het Leidsch Dagblad en schrijft ze zo nu en dan voor het vakblad voor Biologen.

Leiden is leuker dan Den Haag

Ze had al nooit iets met Den haag, ze vond die stad veel te groot en totaal niet gezellig. In Leiden heb je alles en er gebeurt van alles. Je fietst er in een krap halfuurtje van links naar rechts dwars doorheen, Leiden is leuk, gezellig en de historie van Leiden vindt ze fijn. Zeker nu ze door Sleutelstad de stad én zijn inwoners nóg beter leert kennen en merkt dat de bewoners hier vooral mét elkaar de leukste dingen voor elkaar krijgen. Dat is typisch Leids, die saamhorigheid, vergeleken met steden zoals Den Haag en Amsterdam is dat enorm uniek!

De nadelen van Leiden volgens Reanne?

Reanne is een makkelijke prater, maar nu valt ze behoorlijk lang stil, neemt een slokje van haar koffie en komt dan uiteindelijk met de mededeling dat ze het ROC-gebouw bij Leiden Centraal best wel uitzichtbedervend vindt maar anderzijds ook weer een uniek bouwwerk. Dan concludeert ze wat ik al van haar gezicht aflas bij dat nadenken. Leiden is voor haar wel goed genoeg, niks hoeft veranderd te worden, zoals de stad zich nu ontwikkelt is prachtig mooi en dit is gewoon háár stad!

We hebben het over het échte Leidenaar zijn, moet je hier dan ook geboren zijn? Technisch misschien wel, maar ze voelt zich zeker een echte Leidenaar. Zeker als ze over Leidse dingen en zaken schrijft. Bijvoorbeeld sport, ze is erg sportief, voetbalt en heeft 100% het gevoel voor –haar- stad op te komen als ze wedstrijden speelt

Als Leiden verdween?

Ze is allang geen Hagenees meer, concludeer ik uit haar korte antwoord als ik haar vraag waar zij naartoe zou gaan als Leiden plots verdween… “Dan blijf ik hard huilend gewoon hier staan!” Als we samen uitgelachen zijn, ventileert ze nog wel dat Drenthe een beetje haar tweede Nederlandse plekje zou kunnen zijn omdat ze daar van kinds af aan altijd bij familie op bezoek ging en dat ze totaal niet de ambitie heeft om de wereld te gaan bekijken ofzo. Welnee, als je in Leiden geworteld bent, lekker met je vriend in de buurt van het CS woont, dan hoef je toch niet op vakantie? Alles wat interessant en leuk is, is hier in de buurt. En daarbij: ze wil geen een voetbalwedstrijd of Leids evenement missen. Zodra je hier een paar dagen de stad uitgaat, mis je al van alles!

Sleutelstad is zo leuk!

Je kunt Reanne regelmatig van 09.00 tot 20.00 uur bij Sleutelstad treffen, lange werktijden doen haar niets, vind ze alleen maar leuk. Ze leeft vóór en in Leiden. Ze ontmoet heel veel leuke en lieve mensen. Sommigen daarvan begrijpen niet dat ze lokaal wil blijven en vermoeden dat ze Sleutelstad gebruikt als springplank naar een grote carrière in nieuwsgeving. Maar dat is niet zo. Het is zo precies goed. Wat ze wél hoopt is dat ze steeds nét voldoende ZZP-opdrachten kan blijven doen om aan de nodige eurootjes te komen om boodschappen te kunnen doen, dat is alles.

Meerdere motto’s en de gemeenteraad

‘Ik kan alles, als ik maar weet hoe het moet’ en ‘Samen Sterk’, dat zijn haar motto’s. En ze geeft mensen die ergens goed in zijn, gelijk dat ze dat laten weten. Arrogantie mag als je ergens goed in bent. Het is duidelijk, Reanne is een mensen-mens, ze houdt van samenwerken want dat samen geeft kracht. Voor Sleutelstad is ze de laatste maanden ook vaak bij gemeenteraadsvergaderingen te vinden en daar ziet ze dat ook terug. “Dat is enorm verhelderend Francine”, zegt ze. Over het algemeen denken mensen dat er bij de gemeente maar wat gelummeld en geroepen wordt, maar dat is niet zo. Over elk klein stukje van Leiden wordt, soms tot diep in de nacht, uitvoerig gediscussieerd. Het is hard werken tot vaak laat in de avonden voor die mensen daar. Ze heeft er enorme bewondering voor.

Dat kreeg ze niet mee!

Tijdens mijn gesprekje met haar heeft ze booties aan. Op hakken lopen kreeg Reanne niet mee van huis. Haar moeder wilde dat ze zichzelf was. Maar bij gelegenheden als het Haring en Corenwijngala in de Pieterskerk loopt ze er wel op, want dan wil ze haar ‘sjieke-zelfje’ zijn. Dat hoort er nou eenmaal ook bij. Reanne is een lieve, intelligente meid, voetbalt fanatiek, maakt graag (sport)video’s samen met een vriendin die naast teamgenoot ook cameravrouw is.

Op die manier geld verdienen zou ze ook heel leuk vinden. Misschien komt het daar nog wel van. Reanne: Overal bij zijn, maar niet vervelend als haantje de voorste. Ze is over veel Leids leuks heel enthousiast, een paar weken geleden met de opening van de diepste garage ooit is daar weer een mooi voorbeeld van. Ze plakte enthousiast haar Facebookpagina vol met foto’s van alle feesten en nieuws daaromheen. Ze is een type dat anderen wat gunt en goed kan delen. Ik hoop dat ze inderdaad écht in Leiden blijft!

Reanne van Kleef op LinkedIn: www.linkedin.com/in/reannevankleef
Reanne van Kleef op Facebook: www.facebook.com/reanne.vankleef

Hakketak Leiden Hakketak


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×