De drijvende ijsbaan op de Nieuwe Rijn was ook afgelopen weken weer een van de grote publiekstrekkers tijdens de Winter Wonder Weken in Leiden. In totaal kwamen er in december zo'n 115.000 mensen op de activiteiten af. (Foto's: Chris de Waard).

Stoomboot in plaats van Waag als Huis van Sinterklaas

De kans is groot dat Sint Nicolaas eind dit jaar niet meer kan logeren in De Waag. Volgens centrummanager Erwin Roodhart is De waag nog steeds wel de eerste keus van de sint, maar met meer dan 40.000 bezoekers aan het Huis van Sinterklaas wordt het wel een erg ingewikkelde puzzel om dat te combineren met het grand café dat binnenkort de deuren opent in De Waag aan de Aalmarkt.

Chris de Waard blikt met centrummanager Erwin Roodhart terug op de Winter Wonder weken in Leiden.

“Over een alternatieve plek wordt nagedacht, maar suggesties zijn welkom,” aldus Roodhart die onder meer kijkt naar Het Volkshuis (van Sinterklaas) aan de Apothekersdijk: “Dat heeft wel de goede uitstraling, maar dan zit je op de eerste verdieping,” noemt hij wel direct als flink nadeel. Ook een tijdelijk onderkomen bouwen op het Stadhuisplein is een optie die bekeken wordt.

DSC_0124

In 2011 vierde de 3 October Vereeniging het 125-jarig bestaan. Toen bleek al dat de historische haven bij het Galgewater grote schepen aankan. 

De meest aansprekende manier om de goedheiligman van eind november tot begin december te huisvesten is echter een échte stoomboot. De sint kan dan aanmeren bij de historische haven aan het Galgewater en daar direct zijn intrek nemen.

Afgelopen vrijdag organiseerde het centrummanagement een afsluitende bijeenkomst op de ijsbaan. Speciaal voor de honderden vrijwilligers die zich hebben ingezet om van de Leidse Winter Wonder Weken weer een succes te maken. Van lichtjesparade tot kerstmarkt en van sinterklaasintocht tot ijsbaan, het had allemaal niet gekund zonder de tomeloze inzet van zo’n 300 vrijwilligers. “Als je dit met betaalde krachten zou moeten doen, kost een kaartje voor de ijsbaan 20 euro,” schetst Roodhart de noodzaak om met vrijwilligers te werken. “Maar het is ook los van het geld de enige goede manier om zoiets te organiseren. Er zijn zoveel mensen die zich graag willen inzetten voor deze projecten. Met elkaar en voor elkaar”

De Winter Wonder Weken trokken dit jaar nóg meer bezoekers naar Leiden dan in 2013. “Het eerste weekeinde hadden we op de kerstmarkt bijvoorbeeld al 3.000 bezoekers meer dan vorig jaar,” aldus een enthousiaste Roodhart. In totaal kwamen er circa 115.000 mensen af op de activiteiten in de binnenstad. 15.000 Meer dan vorig jaar.

Eind van dit jaar worden de Winter Wonder Weken opnieuw georganiseerd. De ijsbaan blijft gelijk aan die van dit jaar. Groter is technisch lastig en zou het ook meteen veel duurder maken vanwege de benodigde extra koelapparatuur.  De kerstmarkt groeit wel. “Niet in omvang, maar in kwaliteit,” stelt Roodhart. Wel is de kerstmarkt aan het einde van dit jaar waarschijnlijk twee dagen langer open. “Omdat kerst gunstiger valt.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×