Burgemeester pleit in nieuwjaarstoespraak voor vuurwerkverbod

93

“Wat mij betreft mag het consumentenvuurwerk worden afgeschaft,” dat zei burgemeester Lenferink gisteravond in zijn toespraak tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie in een goedgevulde Pieterskerk. “De discussie is de afgelopen jaren verschoven van de vernielingen rond de jaarwisseling naar het afsteken van vuurwerk. Daar moeten we dus maar mee stoppen.”

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Leiden in de Pieterskerk.

Lenferink denkt dat het afsteken van vuurwerk door particulieren overal wel zijn langste tijd heeft gehad en vervangen zal worden door professioneel vuurwerk dat door de gemeente wordt georganiseerd: “Ik denk dat het het beste is om dat op die manier te organiseren,” aldus de burgemeester die wel denkt dat het nog wel wat jaren zal duren voor het zover is.

In zijn nieuwjaarstoespraak had Lenferink verder veel aandacht voor het enorme aantal projecten dat in Leiden in uitvoering is of komt. Ook liet hij zich positief uit over de manier waarop Leiden zich heeft voorbereid op de transitie van een aantal zorgtaken van de landelijke en provinciale overheid naar de gemeente. “Er zal heus wel af en toe iets mis gaan. Dat is altijd vervelend, want het gaat om kwetsbare mensen. Maar we hebben flink wat geld apart kunnen zetten om eventuele problemen op te lossen.”

Delen

93 reacties

 1. Joris Otgaar

  Je bereikt niks met een vuurwerk verbod. Zo krijg je alleen maar nog meer handel in illegaal vuurwerk. Trouwens 90% van alle ongelukken en vernielingen zijn te wijten aan illegaal vuurwerk. Wat bereik je er dan mee om legaal vuurwerk helemaal te verbieden?

  • Piet Pekelharing op

   Hoe komt u aan die 90%? Volgens het Oogziekenhuis worden de meeste letsels veroorzaakt door legaal siervuurwerk en volgens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie wordt 40% van de letsels veroorzaakt door legaal vuurwerk.

   http://www.telegraaf.nl/binnenland/23509546/__Oogziekenhuis__10_slachtoffers__.html
   http://www.volkskrant.nl/binnenland/minder-acute-hulp-aan-vuurwerkslachtoffers~a3822684/

   Volgens de spoedeisende Hulpafdelingen is slechts 39% van de verwondingen veroorzaakt door illegaal vuurwerk (en dus 61% door legaal vuurwerk): http://www.veiligheid.nl/nieuws/beperking-afsteektijden-zorgt-voor-minder-vuurwerkslachtoffers

   • Dus de auto, scooter enz enz ook maar afschaffen, gebeuren dagelijks ongelukken mee.

    • Piet Pekelharing op

     Dus u vindt het normaal en alleszins acceptabel dat twee nachten vuurwerk’plezier’ meer oogletsels oplevert dan de Amerikaanse troepen in vier jaar tijd in Afghanistan en Irak oplopen?

     Voor mij is het onvoorstelbaar dat wij dat ooit hebben geaccepteerd.

  • Hanif Hanna

   Citeer een zin? Open even elke nieuws app open en scroll terug naar de dagen na oud en nieuw.
   Heb het even voor je gedaan, cijfers van oud jaars avond, dus niet de volledige periode he echt alleen oudjaarsavond bij een groepje chirurgen.
   70 gevallen die bij hun kwamen.
   Van de 70 waren er 59 bezig met illegaal vuurwerk.
   Van alle gevallen 8 amputaties en 3 handen grotendeels allemaal door illegaal vuurwerk.
   Van legale vuurwerk slachtoffers met handwonden bleek de oorzaak in alle gevallen te zijn verkeerd afsteken.
   Wees niet zo naïef, vrienden van mij bestellen illegaal vuurwerk gewoon via webshops en krijgen ze netjes via TNT post thuis bezorgd.
   99% van alle gevallen is het in feiten eigen schuld geweest legaal of illegaal.

   En over tradities gesproken vuurwerk doen we al sinds 16e eeuw, altijd een paar fuckups die het verpesten.

  • Piet Pekelharing op

   “Zo krijg je alleen maar nog meer handel in illegaal vuurwerk”

   Dan kunnen we het verbod op het bezit van vuurwapens en het verbod op de handel in drogerende artikelen als cocaïne en heroïne ook wel afschaffen. Want zo’n verbod leidt toch maar tot illegale handel.

  • Piet Pekelharing op

   Schelden, bedreigen, het niveau van de reacties is er bepaald niet op vooruitgegaan sinds de recente vernieuwing van deze webstek.

  • Piet Pekelharing op

   Dit is overduidelijk een oproep tot geweld. Laat ik hopen dat de redactie dit snel verwijderd en dat er aangifte wordt gedaan.

 2. Hansgert Knoop

  Het zo fijn zijn om eens een paar jaar zonder extra verboden en ontgezelligende maatregelen door te komen. Begrijp ik nou goed uit dit artikel dat mensen dit over zichzelf hebben afgeroepen door zich beter te gedragen en niets/minder te slopen? Overigens hoeft van mij persoonlijk dat vuurwerk niet, maar t is toch wel eens klaar met dat getrut over van alles en nog wat

  • Piet Pekelharing op

   Dan vindt u het vast en zeker erg jammer dat we geen gekozen burgemeester hebben. Bij een gekozen burgemeester krijgen we iedere 6 jaar de kans deze af te schaffen. Hetzelfde geldt uiteraard voor andere functies in het openbaar bestuur zoals de Provinciaal Commissaris en het staatshoofd.

 3. Frank Akkermans

  Jammer we mogen steeds minder… eerst vanaf 6 uur afsteken en dan nu helemaal willen verbieden.. t grappige is dat als je vuurwerk gaat afschaffen je de liefhebbers geen andere keus biedt dan vuurwerk in het buitenland of via via te gaan regelen wat dus alleen maar zwaarder vuurwerk in je gemeente brengt en meer vernielingen of letsel. En een professioneel vuurwerkshowtje van de gemeente is zeker geen optie want wat denk je nou zelf.. dat iedereen op oud en nieuw lekker in mekaars nek wilt gaan staan hijgen op een afgesproken plek net als bij t vuurwerk op 3 october?? Waar veelste weinig staanplaats is.. en al helemaal voor heel leiden.. alsof ik ook echt ladderzat door de kou wil gaan fietsen om n beetje vuurwerk te mogen zien.. mensen willen gewoon hun eigen feestje vieren en niet het feestje van de gemeente snap dat

  • Piet Pekelharing op

   Dat werkt overal anders in de wereld wel. Ik zou niet weten waarom dat in Nederland niet zou werken.

 4. Willem de Leeuw

  Ja je mag niks meer hier , eerst al dat gezeik over zwarte piet. Nu weer over dat vuurwerk, en straks mag je in de zomer ook niet meer barbequen want het stinkt en rookt te veel!!

 5. Helemaal mee eens.Gewoon een goede vuurwerkshow centraal in de stad en verder opzouten met die rommel. Ook namens de dieren!

 6. Ron de Wolf

  hebben we eens een rustige jaarwisseling iig rustiger dan de jaren ervoor , komt dit gezeik weer , ik ben het helemaal met marcel groenendijk , eens het wordt hier een bejaardenstad helaas

 7. Hélène Kikkert-Boting

  Fijn he onze burgervader en daar moeten we het nog een aantal jaren mee doen het was al een grote L.. Maar dit slaat nergens op we mogen binnen een paar jaar helemaal niks meer.denk dat hij zelfs gaat verbieden om je eigen verjaardag nog te vieren pffff

  • Piet Pekelharing op

   Sommigen denken dat op het internet alles geoorloofd is. Het lijkt mij wel gepast indien de burgemeester aangifte doet tegen u wegens bedreiging.

 8. Cobie van Ipenburg

  Gaat hij het dan hetzelfde doen als bij drie oktober dat werd ook profesioneel afgestoken,wij stonden bij de zijlpoort en moesten vluchten voor het vuur dat naar beneden kwam,de politiepetten zaten dik onder het as en kinderen waren in paniek
  Geef mij dan maar gewoon vuurwerk met oudjaar dan kunnen we zien hoe het afgestoken wordt.

 9. Wouter Parent

  stierenstront! moeten we dan auto’s maar ook compleet gaan afschaffen omdat daar ongevallen mee gebeuren? En ohhhja!!! u mag ook niet meer naar buiten tussen 07:00 en 19:00 uur!

 10. Sam

  Die achterlijke burgermeester moet zijn hersens eens gaan gebruiken en is na gaan denken dat er kleine zaakjes zijn die het hele jaar hun kosten kunnen betalen van de vuurwerk verkoop

 11. Maikel Oomen

  Het zijn de vieze kk fasisten die het hele nedelandse cultuur kapot willen maken die vuile linkse natzies maar wees maar op de hoede vuile kk fasisten hoe meer ze afschaffe teste sneller nederland een x wel uit de schulpen komen wil wel veel meer zegge maar zelf dat tering facebook is niet te vertrouwe als je te veel zeg ken je ochtends nog opgehaald worden ook voor opruing nederland is best land om te wonen maar het is de kk regering wat voor de burgers lastig maakt

  • Piet Pekelharing op

   Heeft u ook inhoudelijke argumenten of kunt u alleen maar schelden?

   Over het grote aantal spelfouten, het totaal ontbreken van interpunctie en het eindeloos aaneenbreien van zinnen en bijzinnen zal ik het maar niet hebben.

  • Hélène Kikkert-Boting

   Deze meneer cyrus is een heel,irritant mannetje en die ken ik van Facebook over zwarte piet hij is tegen zwarte piet en ik ben voor en toen vondt hij het leuk om mijn foto te gebruiken en mij te beledigen vandaar mijn reactie.

  • Maikel Oomen

   joh is zo ventje die is gepest vroeger en die nou zo zelf verzekerd is geworde om in de eentje achter computertje te zitte in koud kamertje en nu de spuit 12 uitte gaan hangen die mot je geen aandacht geven:)

 12. Vanessa Verplancke-Vigar

  The best news of the year so far – well said Mayor Lenferink… would be delighted to see Gemeente Leiden organise a fire-work show 31/12/15 and to save the resources of our emergency services, keep people safe and avoid animals being terrified

 13. Wat een opeenstapeling van domme kreten ‘al dan niet met spel- en taalfouten’. Reageerden deze mensen maar op alle nieuwsartikelen zo massaal. Maar ja, oppervlakkigheid is hier blijkbaar het motto ( de goeden daargelaten).
  Ik ga niet gillen of afschaffen goed is of niet en ga ook zeker niemand uitmaken voor wat dan ook, maar dat het huidige systeem discutabel is vind ik zeker. Anno 2015 met alle milieuproblematiek en bezuinigingen op allerlei diensten (politie-inzet, reinigingsdienst enz.) zal ook hier iets moeten gebeuren.
  Je kunt moeilijk volhouden om iemand op de bon te slingeren die iets illegaal in de fik steekt of een lege verpakking op straat gooit en dan op 31 december te zeggen van ga lekker je gang.
  Het probleem is ooit ontstaan toen handhaven te lastig werd en het woord handhaven veranderde in gedogen. De welbekende spreuk: Geef iemand een vinger………………… De weg terug is veel moeilijker.
  Tegenwoordig zit er overal een milieukeurmerk of taks op. Met oud en nieuw blijkbaar niet.
  Als er op vuurwerk net als op benzine ook 74% belasting en milieu-taks zou worden geheven was heel het probleem gelijk uit de wereld, alhoewel….. Dan moeten wel de grenzen weer dicht anders komt het op illegale wijze alsnog op grote schaal ons milieu-modelandje binnen.

 14. Kelly Menken op

  Ik zou het zo verschrikkelijk jammer vinden als ik geen vuurwerk met mijn zoontje meer kan afsteken. Het is de mooiste dag van het jaar voor de meeste jongens. De harde knallen komen van vuurwerk dat all illegaal is. Als je het legale vuurwerk verbied zul je alleen de goedwillenden kinderen ermee pakken. De illegale vuurwerk gebruikers gaan gewoon door!

 15. Roy Suttie

  Wtf noemt iedereen ze facisten en nazi’s …voordat je zomaae iemand uit gaat schelden zou ik maar eerst even nadenken… hallo je bent geen jood in de tweedewereldoorlog ofso! Hoe durf je zo te schelden… en dan vind ik zelf vuurwerk wel leuk… maar eerlijk… het is helemaal geen traditie… ik vind overigens wel dat sinterklaas moet blijven hoor daar niet van… maar kom op kinderachtig gedoe over geld dat de lucht in fikt… je kunt je eigen geld toch beter ergens anders insteken ofso. Ga hier niet iemand voor nazi uit lopen schelden.

  • Piet Pekelharing op

   Dan heb ik een leuke verrassing voor u: Burgemeesters worden in Nederland benoemd voor 6 jaar.

 16. Alexandra van Soest

  Goed plan.. Stoppen met vuurwerk… Zowiezo voor dieren die er panisch voor zijn.. Laat staan mishandeling… En dan niet te vergeten meloten die er niet volwassen meeomgaan

 17. Hélène Kikkert-Boting

  Plus als je dit verbod in stelt meneer lenferink er heel wat zaken in leiden failliet gaan dus nog meer leidenaren thuis zonder werk,heel veel zaken in leiden moeten het hebben van de vuurwerk omzet maar goed die gaat u natuurlijk verschrikkelijk goed helpen zeker?

 18. Patrick Rietkerken

  Met een vuurwerk verbod worden de kosten van oud en nieuw schade vele malen hoger dan dat het nu is ik zeg gewoon laten hoe het is en stop gvd met alle nederlandse tradities verbannen achterlijke burgemeesters en wethouders en de hele bende van drama pffff

 19. Wat is er nu moeilijk aan om een oplossing te vinden, Tja in nl schijnbaar wel altijd moeilijk doen.

  Kijk in de landen om je heen waar vuurwerkverkoop het gehele jaar is, Hoor je daar vuurwerk het hele jaar, nee dus.
  Hebben deze landen zware overlast met oud en nieuw, alweer het antwoord, nee

  Het is simpel het mag hier maar 3 dagen per jaar verkocht worden en maar een paar uur afgestoken worden dus gaat het halve land uit ze dak.

  Als het het gehele jaar kan en mag, dan krijg je net als in andere landen dat het veel minder interessant wordt om met dit soort dagen uit je dak te gaan want het mag het hele jaar al.

  Maarja we leven in nl he, dus vooral niet kijken naar de landen waar geen overlast is en wat de oplossing daarvoor is.

 20. Wim De Vuurwerk Koning

  wat is er nu moeilijk aan om een oplossing te vinden, Tja in nl schijnbaar wel altijd moeilijk doen.

  Kijk in de landen om je heen waar vuurwerkverkoop het gehele jaar is, Hoor je daar vuurwerk het hele jaar, nee dus.
  Hebben deze landen zware overlast met oud en nieuw, alweer het antwoord, nee

  Het is simpel het mag hier maar 3 dagen per jaar verkocht worden en maar een paar uur afgestoken worden dus gaat het halve land uit ze dak.

  Als het het gehele jaar kan en mag, dan krijg je net als in andere landen dat het veel minder interessant wordt om met dit soort dagen uit je dak te gaan want het mag het hele jaar al.

  Maarja we leven in nl he, dus vooral niet kijken naar de landen waar geen overlast is en wat de oplossing daarvoor is.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline