Prominenten (vlnr: wethouder Frank de Wit, botanisch curator Rinny Kooi, Hortus Botanicus directeur Paul Keßler en Willem te Beest, vice-voorzitter College van Bestuur Universiteit Leiden) onthullen een Japanse Paardenkastanjeboom, die Hortus Botanicus aan het Singelpark schenkt. (Foto: Chris de Waard).

Rinny Kooi botanisch curator Singelpark

Rinny Kooi, onderzoeker en docent biologie aan de Universiteit Leiden, is vanmorgen in de Hortus Botanicus aangesteld als botanisch curator van het Singelpark. Ze is daarmee verantwoordelijk voor de bomen en planten die in de toekomst in het park komen. Het Singelpark moet een stadspark worden dat onafgebroken langs de historische singels van Leiden loopt.

Rinny Kooi heeft grote ambities voor het Singelpark. “New York heeft Central Park, Londen heeft Hyde Park, Amsterdam heeft het Vondelpark en straks moeten we daar ook aan toe kunnen voegen dat Leiden het Singelpark heeft”, aldus Kooi.

Bomen uit alle werelddelen

Kooi wil in het stadspark een botanische collectie op te bouwen. Bij de beplanting van het Singelpark wil ze alle werelddelen vertegenwoordigen. “We willen dat mensen hier iets van botanische kennis kunnen verwerven”, vertelt de universitaire docent. Vrienden van het Singelpark voorzitter Conny Broeyer is blij met de aanstelling van Kooi. “We hebben een hoge ambitie met het Singelpark”, stelt Broeyer, “die ambitie wordt onderstreept nu een onderzoeker en docent van Universiteit Leiden mee gaat werken aan het stadspark.”

Ook werd er tijdens de bijeenkomst door de Hortus Botanicus een boom aangeboden aan het Singelpark. Het gaat om een stek van een Japanse Paardenkastanje. De boom werd in de 19e eeuw geïmporteerd door Philipp Franz von Siebold. Veel planten die Siebold toen importeerde naar Leiden zoals hosta, hortensia en diverse azalea’s, veroverden vanuit de Hortus Botanicus de Europese tuinen.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/188490046″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Audiofragment: Rinny Kooi over haar aanstelling als botanisch curator van het Singelpark.

Paul Keßler, prefect van de Leidse Hortus Botanicus, stelt dat de botanische tuin nu en in de toekomst een prominent onderdeel van het Singelpark zal zijn. De tuin staat namelijk ook aan de witte singel en wordt dus onderdeel van het Singelpark.

Obstakel

De bedoeling is dat, wanneer het zover is, de bezoeker onafgebroken een rondje door het park kan lopen. Dat de Hortus Botanicus midden in dat park staat, vormt misschien een obstakel. De botanische tuin vraagt namelijk entree, en dus zou je niet ‘vrij’ een rondje door het park kunnen lopen. “In de afgelopen maanden is er nagedacht over hoe we dat kunnen realiseren, daar is nog niet echt een oplossing uit gekomen”, aldus Paul Keßler.

Een ander probleem is dat de Hortus Botanicus geen honden wil toelaten. “We hebben een zeldzame collectie planten, hondenpoep zou deze planten ernstig beschadigen”, verklaart Paul Keßler. Daarnaast geeft hij aan dat de vrijwillige medewerkers van ‘de Hortus’ het al druk genoeg hebben met de kattenpoep, ‘waar we helaas geen controle over hebben.’

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/188490053″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Audiofragment: Paul Keßler (prefect / directeur Hortus Botanicus) over het Singelpark.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/188651512″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Donderdagavond gaf projectleider Aline ter Harmsel van het Singelpark ook een update aan de gemeenteraad, waarin ze enkele deelprojecten toelichtte die dit jaar in uitvoering komen. Zie ook www.singelpark.nl/blog/de-status-van-de-singels.

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×