Leiden heeft sneeuwschuivers. Borstelmachines blijken effectiever te zijn en worden waarschijnlijk aangeschaft. In december 2010 was er na hevige sneeuwval wel een borstelmachine aan het werk. Waarschijnlijk toen dus ingehuurd. (Archieffoto: Chris de waard).

Leiden gaat sneeuw wegborstelen in plaats van wegschuiven

Leiden is vandaag bedekt onder een witte deken. Prachtig om te zien, maar het zorgt ook voor problemen. Vooral voet- en fietspaden in de stad kunnen spekglad zijn met alle gevolgen van dien. Zo werden er bij de gladheid begin deze week al talloze mensen behandeld aan kneuzingen en zelfs een enkele botbreuk. Ook begin december was het glad in de stad. Onder meer in het centrum, de Merenwijk en de Stevenshof gingen toen mensen onderuit op fietspaden en op bijvoorbeeld houten bruggen.

Toen het na de kerst eindelijk sneeuwde in Leiden was dat reden voor de VVD-raadsleden Dorien Verbree en Juliëtte Gilissen om het college te vragen om maatregelen te nemen die het eerdere ongemak voorkomen. Met name fietspaden zouden meer aandacht moeten krijgen bij de gemeentelijke gladheidsbestrijding. Volgens het college gebeurt dat ook. Het sneeuwschuiven op fietspaden is opgenomen in het Leidse gladheidsbestrijdingsplan.

Wel weet ook Leiden inmiddels – dankzij ervaring die andere gemeenten hebben opgedaan – dat het sneeuwschuiven dat Leiden nu nog doet niet zo effectief is als het wegborstelen van de sneeuw. Er blijft dan minder sneeuw en ijs plakken aan de bestrating. Leiden heeft daarvoor echter zelf nog geen materieel en de Leidse sneeuwschuivers zijn nog niet afgeschreven. Daardoor is er nog niet voldoende geld opzij gezet om nu al vervangen borstelmachines aan te schaffen. In april wil de gemeente kijken of de apparatuur gefaseerd kan worden vervangen.

Leiden Politiek borstelmachine


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×