Buurtcomité komt met alternatief voor Greentower

Het buurtcomité ‘Nee Tegen de Toren’ uit de Leidse Professorenwijk presenteert vanavond aan de gemeenteraad een alternatief plan voor de Greentower die naast het ROC gebouw bij Leiden Lammenschans moet verrijzen. De raadscommissie behandelt dan het aangepaste ontwerp dat Green Real Estate maakte voor de woontoren aan de rand van het Bètaplein. De toren is in dat nieuwe plan geen 70 meter hoog meer, maar 58 meter.

De omwonenden – die zich vorig jaar verenigden in het comité dat strijdt tegen de toren – vinden dat nog steeds veel te hoog en doen nu een ultieme poging om de politiek aan hun zijde te krijgen. “We hebben het gerenommeerde Rotterdamse architectenbureau ‘Mei Architects and Planners‘ bereid gevonden om een alternatief ontwerp te maken voor de Greentower. Een ontwerp dat meer past bij de omgeving. Dat betekent lager en mooier,” zo stellen Joachim van Diest en Joost Vullings van het comité. “We gaan voor kwaliteit. Doel is om ongeveer evenveel woningen te realiseren als in het huidige ontwerp. We willen niet alleen tegen zijn, maar ook echt een poging doen om constructief mee te denken met de gemeente.”

joppensz

Ook wil het buurtcomité af van de naam Greentower. “Het is toch absurd dat de gemeente deze toren wil vernoemen naar de projectontwikkelaar Green Real Estate,” zegt Joachim van Diest van het buurtcomité. “Wij pleiten voor de naam Joppensz-Toren. Dat past perfect bij de locatie. Dichtbij de plek waar Cornelis Joppenszoon op 3 oktober in 1574 een kookpot met hutspot ontdekte, die door de vluchtende Spanjaarden was achtergelaten.”

Voor station Leiden Lammenschans staat een bronzen beeld van de Leidse weesjongen Cornelis Joppensz die bij het ontzet van Leiden in 1574 een door de vluchtende Spanjaarden achtergelaten pot met hutspot vond. (Foto: //www.vanderkrogt.net/standbeelden).

Leiden Politiek greentower


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×