Op de invalwegen naar de Merenwijk staan waarschuwingsborden van de politie. (Foto's: Wilco Devilee).

Ook in de Merenwijk: Zet inbrekers in het zicht!

Na een eerdere actie met matrixborden langs de Dr. Lelylaan, is nu de Merenwijk aan de beurt voor de actie ‘Zet inbrekers in het zicht’ van de politie. Omdat de cijfers laten zien dat in de wintermaanden het aantal woninginbraken stijgt, houdt de politie in samenwerking met gemeenten en buurtpreventieteams regelmatig deze preventieactie.

Naast een duidelijke stijging in de wintermaanden tonen de inbraakcijfers ook een verschuiving van het tijdstip waarop inbrekers hun slag slaan. In de wintermaanden zijn inbrekers actiever in de avonduren, terwijl zij ’s zomers een voorkeur lijken te geven aan de middag. Daarom wordt de campagne ‘Licht zet inbrekers in het zicht’ gehouden, die bewoners alert maakt op het risico dat zij in de donkere uren lopen om slachtoffer te worden van diefstal uit hun woning. Kernbegrippen als licht, zicht, tijdschakelaars en sociale controle worden tijdens de campagne onder de aandacht van de bewoners gebracht.

11022015_preventie_merewijk_ldn_WPF6023

Tijdens de wintermaanden houden agenten steekproefsgewijs preventieacties. De agenten lopen in de donkere avonduren door de wijken en doen bij onverlichte woningen een brief in de bus met daarin een preventiefolder met tips. Bewoners wordt aangeraden om tijdschakelaars te gebruiken om binnen- en buitenverlichting bijtijds te laten inschakelen en om de binnenverlichting op wisselende plekken aan en uit te laten gaan. Ook degelijk hang- en sluitwerk en goed zicht vanuit de omgeving op alle toegangsdeuren maakt het inbrekers moeilijker. De combinatie van zicht, verlichting en inbraakwerend hang- en sluitwerk maakt de kans op ontdekking groter.

De politie roept inwoners ook op om alert te zijn op de eigen woonomgeving. Vreemde of verdachte situaties dienen zo snel mogelijk doorgegeven te worden via het alarmnummer 112. Ook is het belangrijk om te melden met welke voertuigen verdachte personen zich verplaatsen. Vooral de signalementen van verdachte personen en voertuiggegevens zoals merk, type of kenteken kunnen de politie helpen zaken op te lossen.

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×