Bankgiro loterij: Forse bijdrage voor Naturalis

“‘Dankzij de hartverwarmende steun van de BankGiro Loterij staat heel Nederland straks oog in oog met de koningin van de dinosauriërs,” dat zei directeur Edwin van Huis van Naturalis Biodiversity Center afgelopen week tijdens het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij waar bekend werd gemaakt dat het Leidse museum een cheque ontvangt van 1,2 miljoen euro ten behoeve van de introductie van de T.rex. “We zijn dolblij dat we nu het bedrag hebben om het meest uitzonderlijke fossiel ooit in Nederland te presenteren.”

Met het geld kan Naturalis het traject van de introductie van T. rex tot en met het einde van de tijdelijke T. rex-tentoonstelling financieren. De totale duur van dat traject is 2,5 jaar. Het gaat om het onderzoek aan T. rex, haar reis vanuit de Verenigde Staten en de intocht in Nederland, de conservering en reconstructie van fossiele beenderen om haar tentoon te stellen, extra activiteiten in de zaal LiveScience en de grote T. rex- tentoonstelling zelf in het Pesthuis van Naturalis.

T. rex als koningin van de dino’s in de hoofdrol
De dinotentoonstelling opent in september 2016. Het publiek krijgt hier inzicht in de grote rijkdom aan planten- en vleesetende dinosauriërs. In meer dan 165 miljoen jaar zijn er ruim 1000 bekende soorten ontstaan. De hoofdrol is uiteraard voor de T. rex, de koningin der dinosauriërs. Met ruim 12 meter lengte en 6000 kilo spieren, klauwen en tanden is zij het meest gevreesde roofdier dat de evolutie heeft voortgebracht.

Via een speciaal onderzoekslaboratorium, het T. rex-publiekslab, kan het publiek het onderzoek naar T. rex live meemaken. Bezoekers komen oog in oog te staan met levensgrote afgietsels van T. rex en een groot aantal andere indrukwekkende dinosauriërs uit het Krijt. De andere dinosauriërs zijn ‘aangeklede’ modellen; met huid en haar dus. Negen daarvan zijn animatronics: modellen die bewegen en geluid maken. In het vernieuwde Naturalis dat – als alles volgens plan verloopt – in 2018 opent, krijgt T. rex een ereplaats in de Dinosauriërzaal.

Cultuur Leiden T. rex


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×