Film en discussie over dakloosheid. Maandagavond 2 maart in Theater Ins Blau. (Foto: PR).

Thema-avond Amnesty: Dakloos in Leiden

In de serie ‘Movies that Matter’ vertoont Amnesty International de film ‘The Shelter’ in combinatie met een avond over internationale bed, bad en brood-problematiek. De documentaire wordt maandag 2 maart om 20.00 uur vertoond in Theater ins Blau.

Regisseur Fernand Melgar is bekend om zijn dicht op de huid volgen van mensen in situaties van morele dubbelzinnigheid. In dit geval zijn dat dak- en thuislozen en personeel van een winternoodopvang in Lausanne, Zwitserland. Na afloop is er een gesprek met de nachtportier van de Leidse nachtopvang ‘Nieuwe Energie’ en Pim Fischer van Fischer Advocaten.

Iedere avond verzamelt zich voor de deuren van deze winterse kelderfaciliteit een groep dak- en thuislozen. Steeds herhaalt zich daar hetzelfde ritueel, met terugkerende en voorspelbare aanvaringen, die soms een gewelddadige wending nemen. Het dienstdoend personeel staat voor de moeilijke taak het schaarse aantal slaapplekken op een verantwoorde wijze toe te wijzen. De totale capaciteit van de opvang is 100, maar er worden steeds maar 50 personen toegelaten. Vrouwen en kinderen eerst, dan pas komen de mannen. De gelukkigen wacht een bed en een warme maaltijd, de anderen een nacht in de vrieskou.

Na afloop is er een nagesprek met nachtportier Yvonne van de Leidse nachtopvang ‘Nieuwe Energie’, Hans de Kinderen, voormalig Leids straatadvocaat en werkzaam bij project Nieuwe Kracht (Stichting De Binnenvest) en Pim Fischer van Fischer Advocaten. Fischer Advocaten spande met succes voor de PKN, de Protestantse Kerk Nederland, een zaak aan tegen de Staat der Nederlanden, over bed, bad en brood voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Op grond daarvan zijn gemeenten, na aansluitende uitspraken van Nederlandse rechters, eind vorig jaar begonnen hun opvang van ongedocumenteerde migranten aan te passen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×