Studenten en promovendi hebben een crowdfundingsactie opgestart voor de schade die Rotterdamse hooligans aanrichtten in Rome. (Foto: Wij Zijn Romeinen).

Universiteit Leiden in actie voor herstel hooliganschade in Rome

Een groep studenten en promovendi is de crowdfundingsactie ‘Wij Zijn Romeinen’ gestart. Ze zamelen geld in om de schade te herstellen die Feyenoord hooligans aanrichtten in Rome. Één van de initiatiefnemers is de Leidse kunsthistorica Ellen Hooghoudt.

Een dag na de rellen kwamen studenten en onderzoekers uit onder andere Leiden en Amsterdam bij elkaar. Zij hebben nu een crowdfundingsactie opgezet om geld in te zamelen voor de reparatie van de beschadigde fontein in Rome. “Wij waren allemaal erg geschrokken en verontwaardigd toen we hoorden wat voor schade de hooligans hebben veroorzaakt. Het was des te pijnlijker en beschamend om te merken dat het na de rellen stil bleef”, verklaart Hooghoudt op de site van Universiteit Leiden.

Benefietavond

De Leidse Romeliefhebbers organiseren vanavond ook een benefietavond in het Allard  Pierson Museum in Amsterdam. Het evenement vindt gelijktijdig plaats met de wedstrijd van Feyenoord tegen AS Roma in Rotterdam. “Het moet een vrolijke avond worden met Italiaanse muziek en verschillende sprekers”, vertelt Ellen Hooghoudt. Entree bedraagt een donatie van 10 euro of meer.

Burgemeester van Rome reageert op actie 

De schriftelijke reactie van van Ignazio Marino, burgemeester van Rome.

De schriftelijke reactie van van Ignazio Marino, burgemeester van Rome.

De actiegroep heeft een brief geschreven aan de burgemeester van Rome, Ignazio Marino. In de brief biedt de groep hulp aan door middel van crowdfunding.

Classicus Fik Meijer heeft de brief afgelopen weekend persoonlijk aan Marino overhandigd. De burgemeester leek in eerste instantie een beetje afstandelijk, maar toen hij de brief las, raakte hij enthousiast. De actiegroep heeft een persoonlijke brief van hem teruggekregen. “Hij wil ons graag ontmoeten”, aldus Hooghoudt.

Rotterdam zet zich schrap

De returnwedstrijd wordt vanavond in De Kuip, Rotterdam gespeeld. Er komen in totaal 2.400 Romeinse verwacht. De wedstrijd begint om 21.05 uur.

De Rotterdamse politie wordt bijgestaan door Italiaanse agenten om ongeregeldheden in de stad te voorkomen. “Het is ook even door mijn hoofd geschoten dat de Romeinse fans misschien huis gaan houden in Rotterdam. Dat weerhoudt ons er zeker niet van om deze actie door te zetten”, stelt Ellen Hooghoudt.

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×