(Archieffoto: Emile van Aelst).

Dodenherdenking Leiden op andere plek

In verband met de bouw van de Lammermarkt parkeergarage is de gemeente Leiden op zoek naar een alternatieve plek voor de centrale dodenherdenking op 4 mei. Het oorlogsmonument dat daar langs het water van de Rijnsburgersingel staat krijgt tijdelijk een nieuwe plek. De herdenkingsdienst wordt ook op een andere plek gehouden dan normaal. De Marekerk wordt voor een keer ingewisseld voor de Pieterskerk. Het is dit jaar 70 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam en daarom wordt er dit jaar uitgebreider bij stilgestaan. Onder meer met een Cleveringaherdenking.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/194027876″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Wethouder Laudy over de zoektocht naar een tijdelijke plek voor de dodenherdenking in Leiden.

Het Leidse college is in overleg met de Stichting Dodenherdenking Leiden om in elk geval de komende twee herdenkingen op een andere locatie te laten plaatsvinden. “De ambiance is daar momenteel niet precies wat je bij zo’n plechtige gebeurtenis zou willen,” zegt Laudy. Voor de herdenking worden verschillende mogelijkheden bekeken. Het Pieterskerkplein kan, maar ook het nabijgelegen Van der Werfpark zou in beeld zijn. Donderdag wordt tijdens een speciale bijeenkomst bekendgemaakt welke plek is gekozen. Burgemeester Lenferink neemt dan het eerste exemplaar in ontvangst van het boek ‘Leiden 40-45’ dat is samengesteld en geschreven door Hans Blom en Alphons Siebelt.

De kans is trouwens groot dat na de bouw van de parkeergarage de dodenherdenking niet terugkeert naar de plek aan de singel, omdat het daar sowieso¬†aan de krappe kant is, ook¬†zonder bouwput. Voorzitter Ton Kohlbeck van de Stichting Dodenherdenking Leiden bevestigt dat het monument vrijwel zeker een definitieve plek krijgt op de heringerichte Lammermarkt. Dat wordt in 2017 een groen evenementenplein met voldoende ruimte. “Het oorlogsmonument kan dan een meer centrale plek op het plein krijgen. Bij de inrichting van de Lammermarkt kan daar dan ook rekening mee worden gehouden,” zegt Kohlbeck.

Leiden Dodenherdenking


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×