Enorme belangstelling voor Wijktop 2015: wijkregisseurs keren terug

3

De Leidse PvdA ging vorig jaar de verkiezingscampagne in als de partij voor de wijken met als slogan ‘En nu de wijken’. Dat wekt verwachtingen en toen de partij in het college ging deelnemen kreeg wethouder Marleen Damen dan ook de nieuwe portefeuille ‘wijken’. Dinsdagavond was er een erg zichtbaar resultaat van haar inspanningen: de Wijktop 2015. Niet alleen Damen kwam opdraven. Ze nam haar collega-wethouder Roos van Gelderen en Paul Laudy ook mee. Die eerste gaat bijvoorbeeld over de sociale wijkteams, Laudy over de inrichting van de openbare ruimte.

Talloze wijkvertegenwoordigers en organisaties waren uitgenodigd voor een speciale wijktop in het gebouw Nieuwe Energie. Daar werden onder andere drie wijkregisseurs gepresenteerd. Naar een vierde wijkregisseur wordt nog gezocht. Ze moeten een verbindende factor gaan vormen tussen wijken met wensen en de ambtenarij.

Naast de wijkregisseurs die gaan helpen om zaken tot stand te brengen is er ook extra geld uitgetrokken voor de leefbaarheid in de wijken. Voor de lopende collegeperiode gaat het om 600.000 euro.

Delen

3 reacties

  1. “er komen wijkregisseurs die de verbinding zijn tussen de wijken en de ambtenarij”. Dit is raar de overheid moet bezuinigen, maar nemen wel dit soort mensen aan terwijl de echte gemeente ambtenaars lekker in hun kantoor kunnen blijven zitten en een keer de straat op komen tijdens verkiezingstijd. Misschien moeten de gemeente ambtenaars zelf de regisseur zijn van deze wijken, maar ja dan is er ook kans dat ze de zwarte piet toe gespeeld krijgen van de mensen in de wijk dus daar wagen ze zich liever niet aan. Gemeente bezuinigen begint bij u zelf.

  2. Wijkregisseurs? mogen we meedoen aan het marionetten toneelstuk van de gemeente Leiden. Een gemeente die totaal vervreemd is van zijn eigen burgers. Politieke achterkamer spelletjes in de Raadszaal om de macht van de arrogante gevestigde orde VVD66 -CDA-PvdA-SP te bestendigen. Voor een luttele 8,5 miljoen euro “mogen” de wijken meedoen? Miljoenen stromen naar de nutteloze ambities van dit liberale ego college. Het machteloze volk kijkt toe en huivert. Maar na de Grote Crisis neemt het volk zelf het heft in handen en bevrijdt zichzelf van deze kliek. En dumpen we de gevestigde orde inclusief de PvdArmoede waar ze hoort: op de schroothoop van het neoliberalisme.

  3. Duidelijke reacties, overleg met ambtenaren kan erg nuttig zijn maar ze moeten wel de ruimte krijgen. Onder wethouder Waal ging dat goed met het Verbeteringsplan Hogewoerd e.o. Als spreekbuis van het College heeft het geen zin maar dat is in de politiek net zo, van “zonder last en ruggespraak” zoals het hoort is niets over. Een kamerlid zei me al eerst komt de partij dan de politiek en dan komt pas de burger. Net overleg gehad met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed over de nieuwe Omgevingswet bij bouwplannen meer overleg met belanghebbenden, passend in de omgeving en nog zo wat. Nog een lange weg te gaan na alle megalomane gebouwen en het bouwsel op de Lammermarkt dat er zo tussen geplakt is.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline