De Jadebloem in de Leidse hortus. (Foto: PR).

Bijzondere Jadebloem in bloei

In de jubilerende Hortus Botanicus aan het Rapenburg is een prachtige exotische bloemenzee te bewonderen. De Jadebloem, afkomstig  uit de Filipijnen, komt in bloei en er hangen 37 bloemtrossen langs de loopbrug in de tropische kassen.

hortus425De Jadebloem groeit oorspronkelijk in tropische bossen op de Filipijnen. De klimplant kan wel 18 meter lang worden. De hangende trossen tellen soms wel 75 blauwgroene bloemen. In het wild worden ze soms wel drie meter lang.

De vlezige vruchten worden zo’n 15 cm groot en bevatten tot 12 zaden. De planten worden in hun natuurlijke omgeving door vleermuizen bestoven, die op hun kop aan de trossen hangen om nectar te drinken. Ook worden de bloemen door een wespensoort en door een bepaalde vlinder bezocht. In het wild wordt de plant bedreigd door het verdwijnen van natuurlijke leefgebied en het wegvallen van bestuivers.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×