Eric Andersen staat op 7 april op de planken in de Qbus. (Foto: PR).

Eric Andersen (72) treedt op in de Qbus

Euforisch. Dat is Hans van Polanen over de komst van een van zijn muzikale helden naar concertzaal Qbus: Eric Andersen. “Andersen is een survivor, een legende! Het is een eer en genoegen hem in Leiden te mogen ontvangen. Voor het eerst sinds 1992,” zegt de coördinator van de Qbus: “Hoe kun je zo’n carrière even samenvatten? Hij heeft 25 cd’s met origineel materiaal uitbracht, is inmiddels 72 is en zijn werk is onder andere opgenomen door Fairport Convention, Linda Ronstadt, The Grateful Dead en Françoise Hardy. Een van mijn allergrootste favorieten eindelijk in de Qbus!

Nadat Andersen in de vroege jaren 60 in San Francisco rondhing, verkaste hij in ’64 naar New York, waar hij net op tijd was om indruk te maken in de Greenwich Village-scène. Bob Dylan en Phil Ochs liepen daar toen ook rond. Zijn eerste plaat werd opgenomen in 1964 bij Vanguard. Daarna ging het snel. In ’65 was hij al te zien op het Cambridge Folkfestival in Engeland, in ’66 stond hij een eerste keer op het Newport Folkfestival. In ’67 ontmoette hij The Beatles. Ondertussen verschenen lp na lp.

In ’70 maakte hij als enige solo-artiest deel uit van The Festival Express, waarmee hij (samen met Janis Joplin, The Grateful Dead, Buddy Guy en The Band) per trein door Canada trok. Zijn best verkochte plaat is Blue River uit ’72, het titelnummer was een duet met Joni Mitchell. Nadien volgden nog twee platen voor Arista, waarna hij naar Europa verhuisde en het wat stiller werd.

In ’85 dook hij in België op als componist van de soundtrack van Marc Didden’s film Istanbul. In ’89 verscheen, na tien jaar, nog eens een plaat van hem op de Amerikaanse markt: de bejubelde Ghosts Upon The Road. Kort daarna vormde hij een trio met de Noor Jonas Fjeld en Rick Danko, welbekend van The Band. Ze brachten twee cd’s uit. Gedurende de jaren ’90 en tot op heden werd zijn vroegere werk heruitgegeven en verschenen er regelmatig nieuwe cd’s. In ’99 trad hij op in the Rock and Roll Hall of Fame en in Central Park in New York.

Andersen toert nog steeds regelmatig in de US en UK, dit zowel in clubs als grotere zalen. In januari 2009 was hij nog te zien in de Barbican Hall in Londen tijdens een BBC Greenwich Village Revisited-concert samen met o.a. Judy Collins en Roger McGuinn (The Byrds). Net voor zijn QBUS optreden treedt hij op in het Tucson Folkfestival in de US.

Eric Andersen staat op 7 april in de QBUS aan de Uiterstegracht 142 in Leiden. Aanvang is 21.00 uur, entree 12,50 euro. Info en kaarten via www.muziekhuis.nl.

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×