Prent over Goeie Mie, de Leidse Gifmengster. (Afbeelding: PR). Kleine foto: Ingrid Moerman. (Archieffoto: Emile van Aelst)

Lezing honderdste sterfdag Goeie Mie

Vanwege de honderdste sterfdag van Goeie Mie wordt op zondag 12 april een lezing over haar gegeven. De Leidse gifmengster vergiftigde tussen 1880 en 1883 meer dan honderd buurtgenoten. Zevenentwintig van hen overleden ook. De gifmengster ging met arsenicum tekeer om zo onder andere verzekeringsgeld van de overledenen op te strijken. In 1885 werd zij veroordeeld tot levenslang verblijf in een tuchthuis. In dat tuchthuis te Gorinchem stierf zij op 11 april 1915 op 75-jarige leeftijd.

Ingrid MoermanVoormalig Lakenhal-conservator mw. drs. Ingrid Moerman zal in haar lezing ingaan op haar levensverhaal en de mogelijke motieven om zoveel mensen te vergiftigen. De lezing begint om 14.30 uur in de aula van de historische Begraafplaats Groenesteeg.

Moerman raakte als historicus gefascineerd door Maria Swanenburg, de echte naam van Goeie Mie, en deed onderzoek naar haar leven. Zij gaf naar aanleiding van dat onderzoek enkele kleine publicaties uit. Zij studeerde in Leiden geschiedenis.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×