Het door het Rijksmuseum van Oudheden aangekochte reliëf met de god Chnoem (Foto: PR).

Rijksmuseum van Oudheden koopt zeldzaam Egyptisch reliëf

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een bijzonder Egyptisch reliëf aangekocht. Het gaat om een afbeelding van de scheppergod Chnoem aan een pottenbakkersschijf. Het museum kocht het stuk via de internationale kunsthandel in 2014. De aankoop van 120.000 euro is gefinancierd uit bijdragen van de BankGiro Loterij en het Mondriaan Fonds, en door het museum zelf.

Chnoem werd, net als de meeste andere Egyptische goden, doorgaans afgebeeld als een man met een dierenkop, in zijn geval een ram. Op het reliëf zit hij aan een pottenbakkersschijf, druk bezig met het boetseren van misschien wel de hele wereld! Dat maakt het werk bijzonder, want meestal is zijn creatie al aanwezig op de afbeelding. Het kunstwerk dateert uit de vierde eeuw voor Christus en heeft deel uitgemaakt van een kapel in een tempel.

Het topstuk is van 7 april tot 10 mei 2015 te zien in de centrale hal en krijgt in 2016 een prominente plek in de te vernieuwen Egyptische afdeling, zo meldt het museum.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×