Aanleg Leeuwenhoekpark gaat door; 65 bomen voortijdig gesneuveld

14

Gisterenavond heeft de gemeente Leiden definitief besloten tot de aanleg van het Leeuwenhoekpark. Het park komt te liggen in het Bio Science Park, tussen het LUMC en Naturalis. Er komt een groot waterbassin, omgeven door essen. Grand Café De Stal krijgt van de gemeente ook de ruimte om uit te breiden. Met de aanleg zou 1,6 miljoen euro gemoeid zijn.

Dick de Vos van de Partij voor de Dieren is allesbehalve enthousiast over de aanleg van het park. “Ik heb de artistieke impressie gezien: een soort groene woestijn met sprietjes van bomen. Maar de rietkragen en bomen die er stonden zijn weggehaald. Dat is natuurlijk van de gekken: dat je bomen weghaalt om er nieuwe bomen neer te zetten. Dit college heeft geen toezicht op de situatie. Met name op het Bio Science Park is een enorme kaalslag bezig en daar willen we een eind aan maken. Kappen met kappen!”

Wethouder Robert Strijk erkent dat er fouten zijn gemaakt. “Wat er ernstig fout is gegaan is dat er, vooruitlopend op het besluit, 65 bomen waren verwijderd zonder dat de gemeente Leiden daar opdracht toe had gegeven. De verantwoordelijke aannemer had dat nooit mogen doen.”

Strijk is verder blij met het besluit. “Ik denk dat het een heel mooi park gaat worden. Het broedseizoen afwachtend gaan we de laatste bomen weghalen om later dit jaar te beginnen het park in te richten.”

Impressie van de uitbreiding van De Stal (Artist Impression: Popma en Ter Steege).

Delen

14 reacties

 1. Laat dit even tot je doordringen “Het broedseizoen afwachtend gaan we de laatste bomen weghalen om later dit jaar te beginnen het park in te richten.”

  • Dat is het neo-liberalisme van geen iD66.
   Een vers brood aan de schillenboer geven, zodat je een nieuw kan laten bakken.

 2. Ach ja Leiden, de op één na minst groene stad doet z’n reputatie eer aan! Alles moet wijken voor overbedacht design, sprietwoestijn en dode kunstzinnigheden. Maar natuurlijk werken met wat er al ligt… wat “boring” toch!

 3. Ach Leiden lijkt nu wel oorlogs gebied overal zijn ze bezig! De Molen de Valk / Lammermarkt, De Kooi, Noorderkwartier/Bernhardkade, Haagweg kruispunt, Vondellaan, etc (vul maar in wat ik vergeten ben)

 4. Na de ontgroening van de studenten nu de verdere ontgroening van het leidse grondgebied. Dit helse nietsontziende asfalt/beton college pakt flink door met het maken van een stadswoestijn. De broedende vogels zouden een voorbeeld kunnen nemen aan Hitchcock’s “Birds”. Wraak op dat stadsbestuur!

 5. Ruud Rovers op

  Echt verschrikkelijk die kaalslag onder de bomen in onze kleine stad. Het gemeentebestuur moet zich schamen. Even achter de oren krabben is het minste wat ze kunnen doen. Niemand kan het zijn ontgaan dat bomen geen enkele waarde in onze stad schijnen te hebben. Dit roept om een duidelijk en eenduidig beleid (en zorgvuldige uitvoering hiervan) ten aanzien van behoud en/of verwijderen van groen. Dat kan een hoop onomkeerbare foute acties als deze voorkomen. Leer van je fouten door er constructieve acties uit te laten volgen. Laat daadkracht zien naar de Leidse burger.

  Het boetekleed aantrekken na gedane zaken is makkelijk. Maar maak het dan op een of andere manier goed. Een geste van college/wethouder zou zijn om op meerdere lopende groene projecten de bestaande bomen in te passen in plaats van eerst te kappen. Het oorspronkelijke karakter van onze stad gaat langzaam verloren. De Lammermarkt is daar een goed voorbeeld van. Wat is de toegevoegde waarde van nog een (groot) plein in Leiden. Grote evenementen horen aan de rand van een stad thuis.

  Het college heeft een vernauwde blik op economische groei gericht. Een soort bewustzijnsvernauwing waarin ze nietsontziend aan de slag gaat. Of is het bezig met een recordpoging om zoveel mogelijk bomen in de stad te kappen. Met aantallen in de honderden gaat het daar helaas wel op lijken. Ik word er in ieder geval erg verdrietig van. In een oude historische stad als Leiden horen (oude) bomen thuis. Waardevolle groene longen om zoveel mogelijk te koesteren.

 6. Maakt allemaal niets uit. Dit door VVD66 gedomineerde college wil alleen maar scoren op meer en sneller asfalt, nog meer zo hoog mogelijke betonnen blokkendozen, megalomane schoolpanden (heeft u nog een ID?), nog meer winkelavenues, nog meer sjieke klinkers in stadscentrum. Dat scoren (voor een politieke carriere) doe je niet erg door in flowerpower of door in ennudewijkenkolder te investeren. Het zal me niets verbazen dat dit college binnenkort een deel van de Nieuwe Rijn wil dempen voor wat voor centrumhobbies dan ook. Maar zolang de leidse bevolking deze gevestigde orde maar in het zadel houdt gaat de sloop van groen, cultuur, zorg, leefomgeving gestaag door. En vliegen de miljoenen in veelal op termijn overbodige investeringen die de subsidiehaters in dit college uit de geldbuidel van de Leidenaren jatten om je oren Dat is de tol die we betalen voor een door ons gekozen neoliberaal college.

 7. een Leids burger op

  Citaat van de Dickste Vos:”Dat is natuurlijk van de gekken: dat je bomen weghaalt om er nieuwe bomen neer te zetten.”
  Nou ja, in elk geval goed dat er überhaupt nog nieuwe bomen voor terugkomen.
  Dat weghalen en (elders?) weer opnieuw andere bomen planten( er wordt gesproken over “(Leeuwenhoek)park inrichten)” zou erop kunnen duiden dat de planning niet optimaal is 🙂

Over de auteur

Je bent nu offline