De Stadswerf Trekvliet (Foto's: Chris de Waard, Rolf Eijgenraam en Stichting VHZC).

Klimaatneutraal bedrijventerrein op komst: Stadswerf Trekvliet

Leiden krijgt wellicht binnenkort een CO²-neutraal bedrijventerrein. De Stichting Verenigde Hollandse Zeil Compagnie (VHZC) heeft ten doel gesteld de Stadswerf Trekvliet aan de Zoeterwoudseweg op volledig duurzame wijze te laten opereren.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/200153422″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Het is de bedoeling dat het gehele bedrijventerrein en de daar aangemeerde boten op zonne- en windenergie gaan draaien. Naast een werf moet er ruimte komen voor onder andere een elektricien, loodgieter en een buurtcentrum.

Peter Wieberneit is één van de initiatiefnemers van het project Stadswerf Trekvliet Leiden. “Het idee is om op dit stukje Zoeterwoudseweg als proef het eerste CO²-neutrale bedrijfsterrein in Leiden op te richten. Er staan meerdere projecten op stapel: van een klimaatneutrale trekschuit met zonnepanelen en een elektrische sloephaven tot een distributiecentrum met een hybride duwboot en elektrische auto’s voor het vrachtvervoer richting Leiden en terug.”

Wieberneit hoopt eind dit jaar de financiering voor de aankoop van het terrein rond te krijgen, onder meer met hulp van de Triodosbank en met crowdfunding. “Als dat gebeurd is, kan het plan verder uitgewerkt worden.”

Meer informatie staat op www.stadswerftrekvliet-leiden.nl.

Advertentie

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×