Impressie van het Kanaalpark achter het ROC bij station Leiden Lammenschans. Rechtsboven komt de 58 meter hoge woontoren. (Impressie: Bogor Projectontwikkeling).

Raad stemt definitief in met 58 meter hoge Greentower

De woontoren achter station Leiden Lammenschans komt er en wordt 58 meter hoog. Twaalf meter lager dan in het eerste plan. Dat heeft een ruime raadsmeerderheid gisteravond besloten, Ontwikkelaar Green Real Estate is overigens niet van plan om de woontoren met 144 appartementen van de naam GreenTower te voorzien. Of het dan Joppensztoren wordt, zoals de toren heet in het alternatieve plan dat de wijk liet maken, lijkt niet waarschijnlijk. Wethouder Laudy pleitte in elk geval voor een geheel nieuwe naam.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/200162794″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Ontwikkelaar Jan Bouter is blij de er nu eindelijk groen licht is voor de realisatie van woontoren. De komende tijd gaat Green Real Estate in overleg met omwonenden bepalen hoe de verdere uitwerking zal zijn. Bijvoorbeeld de plek van de balkons.

Hoewel niet alle partijen in de Leidse raad echt staat te juichen over de hoge woontoren, gaan de meesten wel akkoord. De PvdA vindt bijvoorbeeld het volkshuisvestelijk belang zwaarder wegen dan de bezwaren van omwonenden. Het CDA stemde tegen, net als GroenLinks, de ChristenUnie, de Groep Kok en de Partij voor de Dieren. De VVD is blij dat de toren nu gebouwd kan worden. “Wat ons betreft had hij ook wel 70 meter mogen zijn,” zei fractievoorzitter Frederik Zevenbergen. Daan Sloos van Leefbaar Leiden wilde zelfs wel een toren van 200 meter hoog. Omdat de woningnood in Leiden nu eenmaal nog steeds hoog is.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/200162241″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Dick de Vos van de Partij voor de Dieren baalt ervan dat de GreenTower niet echt groen wordt. “Juist op die plek in Leiden, de entree van de stad, zou je mooi kunnen laten zien waar Leiden voor staat: een duurzame stad!”

Met name de hoogte van de nieuwe woontoren zorgde opnieuw voor de nodige discussie. Het CDA diende een amendement in, waarin de maximale toren zou worden begrensd op 50 meter. Dat voorstel werd verworpen. LAger en breder heeft veel nadelen, zo legde wethouder Laudy uit. Breder betekent dat er meer liftschachten moeten komen en die zijn duur. Bovendien brengen de hoogste appartementen het meeste op. “Een lagere toren betekent minder hoogste appartementen en dus een lagere opbrengst.”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/199041655″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Na de commissiebehandeling van vorige week was eigenlijk al wel duidelijk welk besluit er genomen ging worden. Daarover spraken we toen al met wethouder Laudy.

Leiden Politiek greentower


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×