De eigenaren Tinus Jacobs en Petra van Dinter bij hun nieuwe elektrische sloep. (Foto: PR).

Leiden twee bijzondere sloepen rijker

Dit voorjaar varen twee bijzonder sloepen voor het eerst door de Leidse wateren. Met Pasen heeft de Leidse Rederij een andere bijzondere sloep gelanceerd. Het is de ‘Doordouwer’: een hand-aangedreven sloep. In koppels kunnen de bezoekers de boot gemakkelijk voortbewegen. De andere sloep is de eerste elektrische rondvaartboot met beweegbaar dak die speciaal voor de Leidse wateren is gebouwd. 

Voor Leiden is de nieuwe elektrische rondvaartboot van van rederij Bootjes en Broodjes een unicum. Bijzonder aan de boot is dat deze speciaal ontworpen is om door de Leidse grachten te varen. “Het was een uitdaging om alle comfort te blijven bieden, terwijl je toch alle bruggen van de stad wilt slechten”, vertelt Tinus Jacobs, eigenaar van rederij Bootjes en Broodjes die zich al jaren toelegt op elektrisch varen. De nieuwe boot is de eerste grote elektrisch rondvaartboot die speciaal voor Leiden ontworpen is. De boot zal naar verwachting in mei te water worden gelaten.

De ‘Doordouwer’ is een klassieke zeesloep. Deze werd in 1958 gebouwd en is uitgerust met een nog origineel handvoortstuwingsapparaat. Aan boord bevinden zich acht handels die door duo’s tegenover elkaar met een duw-trek-beweging worden bediend. Stichting De Leidse Rederij vond deze aparte sloep twee jaar geleden in vervallen staat langs de Hollandse IJssel en het schip is sindsdien met veel zorg en aandacht in eigen beheer gerestaureerd. Naast het originele handvoortstuwingsapparaat beschikt deze goedgekeurde ‘Doordouwer’ over een fluisterstille elektromotor als afwisseling van de sportieve spierkracht op het water.

Leidse Rederij Doordouwer

De Doordouwer van de Leidse Rederij. (Foto: PR).

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×