In 2011 maakte creatieve Leidenaar Jeroen Maters als eens een schets voor een groene gevel aan de Breestraat. Zijn idee voor een cultuurwarenhuis verliet nimmer de tekentafel. Ook nu blijken groene gevels nog steeds een stap te ver in Leiden.

Leiden worstelt met vergroenen binnenstad

Op de Lammermarkt komen bij de toekomstige herinrichting nauwelijks bomen. Dat heeft de gemeente afgesproken met de 3 October Vereeniging. Grote bomen staan in de weg als  de kermis rond Leidens Ontzet op het plein neerstrijkt en die kermis is de enige echt belangrijke bron van inkomsten van de vereniging. Als die in gevaar komt, komt het hele feest in gevaar. Het bestuur van de 3 October Vereeniging is dan ook blij met de toezeggingen van de gemeente die ondanks dat vast blijft houden aan de omschrijving ‘groen evenementenplein’.

Ook op de Breestraat wil het maar niet lukken met het groen. Bomen zijn lastig, bomen in bakken passen niet in het straatbeeld en gevelgroen stuit op allerlei bezwaren bij de vastgoedeigenaren. Voorlopig komen de winkeliers, pandeigenaren en andere betrokken niet verder dan het ophangen van ‘hanging baskets’ aan de Leidse lantaarns, Voor de zomer worden de hangende plantenbakjes door de gemeente opgehangen.

Ook de Papengracht kan de eerder gevraagde bomen wel schudden. Een door de raad aangenomen motie om de bomen in bakken te vervangen voor bomen in de volle grond wordt niet uitgevoerd door het college. Er zou geen enkele plek te vinden zijn waar dat kan in de brede en lange zijstraat van de Breestraat.

Leiden Politiek groenegevel


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×