Leiden worstelt met vergroenen binnenstad

6

Op de Lammermarkt komen bij de toekomstige herinrichting nauwelijks bomen. Dat heeft de gemeente afgesproken met de 3 October Vereeniging. Grote bomen staan in de weg als  de kermis rond Leidens Ontzet op het plein neerstrijkt en die kermis is de enige echt belangrijke bron van inkomsten van de vereniging. Als die in gevaar komt, komt het hele feest in gevaar. Het bestuur van de 3 October Vereeniging is dan ook blij met de toezeggingen van de gemeente die ondanks dat vast blijft houden aan de omschrijving ‘groen evenementenplein’.

Ook op de Breestraat wil het maar niet lukken met het groen. Bomen zijn lastig, bomen in bakken passen niet in het straatbeeld en gevelgroen stuit op allerlei bezwaren bij de vastgoedeigenaren. Voorlopig komen de winkeliers, pandeigenaren en andere betrokken niet verder dan het ophangen van ‘hanging baskets’ aan de Leidse lantaarns, Voor de zomer worden de hangende plantenbakjes door de gemeente opgehangen.

Ook de Papengracht kan de eerder gevraagde bomen wel schudden. Een door de raad aangenomen motie om de bomen in bakken te vervangen voor bomen in de volle grond wordt niet uitgevoerd door het college. Er zou geen enkele plek te vinden zijn waar dat kan in de brede en lange zijstraat van de Breestraat.

Delen

6 reacties

  1. Ja hoor het wordt zo een gezellige stad. Winkelier en verenigingen hebben het voor het zeggen in deze stad ipv de gemeenteraad

  2. ze kunnen nog wat bomen en onkruid weghalen bij het singelpark project want dat is toch ook al gedoemd te mislukken.

  3. Het gevolg van een neoliberaal college van VVD66. Groen is uit, asfalt en beton zijn in. Leiden heeft deze kliek zelf aan de macht geholpen. Geniet er maar van!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline