Afbeelding: Impressie van het Leidse architectenbureau Hans Bakker van de voorgevel van het Rijnlandblok aan de Breestraat. Verticale tuinen moeten het geheel een groene uitstraling geven.

Ambitieuze plannen voor Rijnlandblok: Cultuurwarenhuis

Eén van de lelijkste panden in de Leidse binnenstad moet na 12 jaar leegstand een tweede leven gaan krijgen. Het Rijnlandblok tussen de Breestraat en de Boommarkt gaat waarschijnlijk nog voor de zomer in de verkoop. Eén van de plannen voor het complex komt van Jeroen Maters die destijds ook aan de wieg stond van de plannen voor het Huis van de Communicatie in Nieuwe Energie. Samen met de Leidse Stichting Werk & Onderneming (SWO) en met hulp van de Leidse Architect Hans Bakker presenteerde hij onlangs zijn plannen voor een Cultuurwarenhuis bij de gemeente Leiden. Maters: “Het moet een soort Bijenkorf worden, maar dan eentje waar je geholpen wordt door de eigenaar zelf.”

Het Cultuurwarenhuis moet het eerste bedrijfsverzamelgebouw voor startende winkeliers worden, geëxploiteeerd door de SWO. “Een uniek concept, het bestaat nog niet in Nederland,” aldus Maters die hoopt dat de gemeente het plan omarmt: “Als ze alleen gaan voor een éénmalige maximale opbrengst bij verkoop van het gebouw, dan lukt het waarschijnlijk niet.” Het Cultuurwarenhuis moet een plek bieden aan allerlei creatieve bedrijfjes die voor een schappelijke huurprijs en met kortlopende contracten kunnen uitproberen of hun plannen realistisch zijn. Is dat het geval, dan moeten ze na een jaar of drie doorstromen naar een regulier winkelpand in het centrum.”

“Zo slaan we vier vliegen in één klap,” aldus Maters. “Ten eerste: een prachtig designgebouw op één van de lelijkste plekken van de Breestraat, met binnen en buiten verticale tuinen als antwoord op de meest versteende binnenstad van Nederland. Met van binnen grote open vloeren met een eigentijdse strakke inrichting. De Breestraat krijgt weer allure terug. Ook is het een oplossing voor de circa vijftig leegstaande winkelpanden in het centrum, zodra de succesvolle starters doorstromen.” Ook moet het ‘shops-in-shop’ concept op zichzelf een attractie voor de binnenstad worden. Naast winkels, zou er plek moeten zijn voor workshops, een kookstudio, kinderopvang, een restaurant met regionale producten, een leeshoek en culturele uitingen waarbij muzikanten en theatermakers voorproefjes laten zien van voorstellingen waarmee ze ’s avonds in het LAK of de Schouwburg staan.

Ook directeur Arie Feij van de SWO is erg enthousiast over het plan. “Toen Jeroen me een paar maanden geleden belde met een idee voor detailhandel in de binnenstad, zag ik er eerst niks in. Maar toen hij zijn plannen uitlegde, waren we ‘om’. De SWO helpt eigenlijk alle soorten starters, behalve winkeliers. Als dit plan lukt, gaat dat dus veranderen.” Of het zover komt, hangt volgens Maters en Feij voor een belangrijk deel af van de gemeente Leiden. “Als die gaat voor winst op korte termijn in plaats van de kans te grijpen voor een opwaardering van het centrum, en dan met name de Breestraat wat de mooiste winkelstraat van Leiden zou moeten zijn, dan wordt het lastig om het financieel rond te krijgen.

Binnen het college gaat wethouder Pieter van Woensel over de binnenstad. Hij laat weten dat de verkoop van het Rijnlandblok volgende maand in het college van b&w besproken wordt. Hij gaat er vooralsnog wel vanuit dat de gemeente gewoon in zal willen gaan op de hoogste bieding. “Als we voorwaarden aan de verkoop gaan stellen om specifiek een plan als dit mogelijk te maken, dan kom je snel in aanbestedingsregels terecht en dat willen we voorkomen. Bovendien hebben we de afgelopen periode een stuk of tien plannen voor het Rijnlandblok binnengekregen en verwachten we er nog meer als de verkoop straks van start gaat.” Wel is Van Woensel bereid om via de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) het bestemmingsplan aan te passen, zodat er meer mogelijk wordt in de panden. Of ook het parkeerterrein aan de kant van de Boommarkt wordt meeverkocht en of dat dan bebouwd mag worden, moet nog worden besloten.

Advertentie

Cultuur Leiden groenegevel


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×