De beddenwinkel van De Wilde in de Breestraat. (Foto:PR).

Nieuw licht op bezettingstijd in Leiden

Op 24 april wordt er in het Leidse Volkshuis een lezing georganiseerd over dagboeken die zijn bijgehouden in de Tweede Wereldoorlog. Dr. Bart van der Boom van de Leidse Universiteit zal vertellen over de bijzonderheden van deze ooggetuigenverslagen uit bezettingstijd. De lezing vindt plaats vanwege de herdenking van 70 jaar bevrijding en de presentatie van het boek: ‘Oorlogsdagboek van Han de Wilde 1940-1945’

Als plaatsvervangend wijkhoofd van de Luchtbeschermingsdienst was De Wilde betrokken bij het helpen bij rampen, zoals het bombardement op het station. Ook hielp hij mee bij de distributie van voedingsmiddelen en gaf hij voorlichting aan burgers over schuilkelders en verduistering. Hierdoor was hij in staat op nauwgezette wijze verslag te doen van Leiden in bezettingstijd.

Han de Wilde was in zijn tijd een bekende Leidenaar. Hij was eigenaar van een winkel in de Breestraat, maar zijn bekendheid in de Sleutelstad verwierf hij vooral door zijn bestuurslidmaatschap van de 3 Octobervereeniging en na de oorlog  als voorzitter van Volksuniversiteit K&O.

De presentatie van het boek en de lezing over oorlogsdagboeken begint om 20.00 uur in Volkshuis aan de Apothekersdijk 33a.

Cultuur Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×