Vele maanden is er gewerkt aan de replica van vlaggenschip Aemilia. Nu is het klaar en hangt het op z'n plek in de Trompstraat. (Foto's/video: Chris de Waard).

Vlaggenschip Aemilia opgehangen in Trompstraat

De replica van het vlaggenschip Aemilia waarmee admiraal Tromp aan het einde van de 80-jarige oorlog slag leverde tegen de Spaanse armada is vanmorgen opgehangen in de Trompstraat in de Leidse Zeeheldenbuurt. Al om 7.00 uur ’s morgens werd het meer dan 200 kilo wegende schip de tuin van kunstenaar André Sas uitgetild. Vervolgens ging het per vrachtwagen naar de hoek van de Trompstraat en de Oosterstraat waar bouwbedrijf Huurman het tegen de gevel plakte.

De komende twee jaar blijft het kunstwerk in de Trompstraat hangen. Daarna wordt de woning waaraan het is bevestigd, Trompstraat 20,  gerenoveerd en krijgt de replica waarschijnlijk een nieuwe bestemming. Welke is nu nog niet bekend.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/201672562″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Chris de Waard ging vanmorgen vroeg zijn bed uit en maakte een reportage van het bijzondere transport. Hij sprak onder meer met kunstenaar André Sas, Annemarie Koopman van de buurtvereniging en voorzitter Pieter Dool van de bewonerscommissie.

Vanavond om 19.30 uur wordt de Aemilia gedoopt. Voorafgaand wordt om 19.00 uur een convenant getekend tussen woningcorporatie Portaal en de huurders en zal wijkwethouder Damen het nieuwe wijkkantoor ‘Het Behouden Huys’ openen aan de Trompstraat 32.

 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×