Het gebouw waar STUV tijdelijk onderdak heeft, wordt binnen afzienbare tijd verlaten. STUV krijgt een nieuw onderkomen waar ook een bed, bad en brood-voorziening wordt ingericht voor 20 personen.

Leiden gaat door met verstrekken bed, bad en brood: Akkoord werkt niet

Het Leidse College van Burgemeester en Wethouders is ongelukkig met het akkoord dat regeringspartijen PvdA en VVD vorige week sloten inzake het verstrekken van bed, bad en brood aan uitgeprocedeerde vluchtelingen op nog maar zes locaties in Nederland. “Wij zijn van mening dat de daarin opgenomen werkwijze niet zal werken en dat ongedocumenteerden, zeker buiten de vijf genoemde gemeenten, ook de genoemde faciliteiten zullen mijden. Daarmee blijft het probleem bestaan,” zo schrijft het college vandaag in een brief aan de raad. Het stadsbestuur gaat dan ook door met het lokaal opvangen en begeleiden van de zogenaamde ‘ongedocumenteerden’: “In elk geval zolang niet duidelijk is of de geboden landelijke oplossing daadwerkelijk werkbaar is en daarbij hebben wij dus grote twijfels”.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/203120136″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

In Leiden zijn er momenteel zo’n 90 mensen in beeld bij de verschillende hulporganisaties. Dat zijn de Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen Leiden (STUV), Diaconaal Centrum De Bakkerij en de Stichting Vluchtelingenwerk. De betrokken organisaties gaan er vanuit dat Leiden toe kan met maximaal 20 opvangplaatsen voor de bed, bad en broodvoorziening. Er is altijd sprake van doorstroming en een deel van de vluchtelingen wordt al opgevangen door particulieren.

Momenteel zijn er in Leiden 16 opvangplekken voor uitgeprocedeerde vluchtelingen. Acht bij STUV (waarvan er nu vijf bezet zijn), vijf bij De Bakkerij en nog drie bij de Vol Evangelische Kerk. die laatste twee organisaties stoppen met deze opvang zodra de gemeente die ter hand neemt.

STUV is nu nog gehuisvest in een pand aan de Rijnsburgerweg. Dat moet echter op korte termijn worden verlaten in verband met de herontwikkeling van Nieuweroord. Het college heeft al een nieuwe plek voor STUV op het oog waar ook de 20 opvangplekken gerealiseerd zullen worden. Waar dat is dat wil de gemeente nog niet zeggen. eerst moeten omwonenden nog geïnformeerd worden.

Het college erkent in de brief overigens dat het de rechter is die in ons land bepaalt of iemand mag blijven of niet. “Maar,” zo stelt het college: “Als dat oordeel negatief is moet iemand ons land verlaten, tenzij dat niet mogelijk blijkt. In dat laatste geval kan er een ‘buiten-schuld-verklaring’ worden verkregen, waarmee het verblijf wel weer rechtmatig is.”

 

Leiden Politiek Bed-bad-broodvoorziening


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×