Restauratie historische begraafplaats Groenesteeg afgerond

De historische begraafplaats Groenesteeg is gistermiddag officieel heropend. Voor ruim een jaar hebben er restauratiewerkzaamheden plaatsgevonden. Op het eerste gezicht zou je niet gauw zeggen dat de begraafplaats is opgeknapt. “Je mag best zien dat het een 200 jaar oude begraafplaats is, dat hebben we van tevoren in het achterhoofd gehouden”, aldus Rob Jansen, projectleider van de restauratie.

De officiële heropening werd uitgevoerd door wethouder Frank de Wit, Marijke van Dobben de Bruijn namens de provincie Zuid-Holland en Lodewijk Kallenberg, voorzitter van de Stichting tot instandhouding begraafplaats Groenesteeg. Het drietal knipte met een enorme schaar een wit lint door.

Er is een boek samengesteld over de begraafplaats en de oude Leidse elite die er begraven ligt. De eerste exemplaren werden door Frank de Wit overhandigd aan Lodewijk Kallenberg en Marijke van Dobben de Bruijn. Het boek is vanaf heden verkrijgbaar bij de begraafplaats.

Restauratie

Belangstellenden kregen een rondleiding over de begraafplaats om duidelijk te maken wat er precies gerestaureerd is. Dat is namelijk niet altijd even duidelijk. “We hebben van tevoren gezegd: we zijn pas tevreden met de restauratie, wanneer je niet meer ziet dat we het gerestaureerd hebben'”, aldus projectleider Rob Jansen.

Graven die open lagen zijn opnieuw dichtgemetseld, maar wel op zo’n manier dat het lijkt alsof het er al decenia zo bij ligt. Ook het groen is aangepakt, zo zijn er een aantal gaten in de omheinende heg gedicht. “De restauratie is met veel respect uitgevoerd. Je moet hier geen pretpark van willen maken”, vindt wethouder Frank de Wit.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Over de auteur

Rolf Eijgenraam

Je bent nu offline