Het was een vreemd gezicht om een aanhangwagen uit een van de galmgaten van de Petruskerk te zien bungelen. (Foto's: Joris de Bruin).

Klok Petruskerk loopt weer

Een maand lang stonden de klokken van de Petruskerk aan de Lammenschansweg stil, maar sinds vorig weekeinde lopen ze weer. “De klokken werken volgens hetzelfde principe als een ouderwetse staartklok zoals mensen die thuis hebben,” legt Wilbert Hettinga van de beheercommissie uit: “Alleen worden de gewichten automatisch opgetrokken als ze een bepaald punt hebben bereikt.” Als de gewichten weer opgetrokken zijn, zorgt een beveiliging ervoor dat het hijsmechanisme stopt. Die beveiliging liet het een maand geleden afweten, waardoor het loopwerk van de klok ontzet werd.

Reparatie van het uurwerk is geen sinecure op die hoogte. In de klokkentoren moest een vijf meter hoge steiger worden gebouwd onder de klok zelf. Om al die materialen boven te krijgen bedacht de beheercommissie een creatieve oplossing. De hele boel werd op een aanhangwagen geladen en vervolgens met een hoogwerker in een van de galmgaten gehesen. Het leverde een bijzonder beeld op.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×