Burgemeester spreekt de renners en toeschouwers toe in de stromende regen. Even later ontsteekt hij met enige moeite het bevrijdingsvuur. (Foto's: Ivo van Spronsen)

Burgemeester ontsteekt bevrijdingsvuur

In de stromende regen heeft Burgemeester Lenferink vanmiddag met enige moeite het bevrijdingsvuur ontstoken. Terwijl een wolkbreuk Leiden teisterde, probeerde de burgemeester onder het toeziend oog van de schuilende toeschouwers het vrijheidsvuur te doen vlammen. Ook de Lord Mayor Mohammed Abbasi en verschillende andere gasten uit Oxford waren aanwezig. De Lord Mayor bedankte de renners en de Leidse bevolking voor het warme onthaal ondanks de stromende regen. Hij benadrukte evenals de Leidse burgemeester het belang van vechten voor de vrijheid van onszelf en dat van anderen.

Twaalf lopers van de Leiden Road Runners Club brachten het vuur naar Leiden dat onder applaus werd ontvangen. Naast de lopers van de LRRC liepen ook met zes Britse, in recente oorlogen gewond geraakte, oud-militairen uit zusterstad Oxford mee. Spreekstalmeester Teun de Reede verwelkomde de renners en interviewde de burgemeester alvorens deze het het vuur ontstak.

Sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. In de loop der jaren is de bevrijdingsvuurestafette uitgegroeid tot een nationaal evenement, waarbij vele sporters vanuit heel Nederland naar Wageningen komen om het vuur door middel van een estafette door het land te verspreiden. Het bevrijdingsvuur is afkomstig uit de stad Bayeux, de eerste stad die vanaf de stranden van Normandië bevrijd werd. Het vuur brandt het hele jaar op het Vrijheidsvuurmonument in Wageningen en wordt in de nacht van 4 op 5 mei door heel Nederland verspreid.

Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×