Advocaat Jelle Splinter in zijn kantoor aan het Noordeinde. (Foto: Fotobureau Peter Schipper).

Hakketak, Francine sprak... advocaat Jelle Splinter van Legal Labels

Op een lekkere voorjaarsdag wandel ik naar het Noordeinde. Dáár is het advocatenkantoor van Jelle Splinter gevestigd. Op nummer 2E in de voormalige Wittepoort kazerne. “Wat heeft Leiden toch een prachtige historie,” zucht ik bijna als ik de deur van het fraai gerestaureerde rijksmonument openduw en bijna direct in de armen van Jelle Splinter loop, die mij al zag aankomen.

Gebouw om van te genieten
“Mooi he,” zegt Jelle tevreden terwijl hij uitlegt dat alles wat ik aan het gebouw bewonder voor hem redenen waren om zijn advocatenkantoor erin te vestigen. Het interieur van de kazerne is tegengesteld. Supermodern, veel wit en grijstinten, gecombineerd met staal. Prachtig! Het kantoor van Legal Labels is op de 1e verdieping. Om maar direct met de deur in dit advocatenkantoor te vallen: Legal Labels is een zogenaamde ‘Boutique law firm‘. Dat houdt in dat Jelle Splinter met zijn eigen advocatenkantoor SPLNTR een van de labels is; gespecialiseerd in arbeids- en ondernemingsrecht. En Froana Hoff, met haar advocatenkantoor HOFF, brengt als specialisatie (internationaal) familierecht in als 2e label. Beide advocaten (Froana is naast advocaat ook mediator) zijn solistisch binnen hun eigen rechtsgebieden, Ze hebben in het pand ook ieder een eigen kantoor, maar belangrijker is dat zij elkaar voortdurend versterken binnen hun vak en met veel professionaliteit en plezier samen het beleid van hun advocatenkantoor Legal Labels bepalen. Het is nog geen doel op zich, maar het pand is in ieder geval groot genoeg om Legal Labels nog verder uit te breiden met nóg meer gespecialiseerde (legal) labels, constateer ik tevreden.

Jeugd en studie
Jelle is geboren in het prachtige stuk Zuid Holland tussen Gouda en Rotterdam dat bekend staat als de Krimpenerwaard. In Moordrecht aan de Hollandse IJssel stond zijn wiegje. Zelf weet hij daar niet veel van, want op zijn derde verhuisden zijn ouders naar Sassenheim. Na de middelbare school volgde hij kort de HEAO-opleiding commerciële economie in Haarlem. Maar dat was het toch net niet echt voor hem en deze studie werd redelijk snel beëindigd. Via-via startte hij daarna in de wereld van makelaardij en financiële dienstverlening en na enige tijd ging het lampje ‘rechtenstudie’ in zijn achterhoofd aan! Jelle werd met zijn wens toegelaten op de Leidse Universiteit, vond Leiden een te gek gave stad en wilde hier dus ook wonen en werken.

Terwijl Jelle zijn doopceel licht, zit ik stiekem te rekenen. Wat was hij nog jóng met al die ambitieuze doelstellingen! In zijn werkkamer staat niet veel. Hij houdt kennelijk van minimalisme. Een forse Apple iMac, een design bureaulamp en wat visitekaartjes en notitiepapier op zijn bureau. Mijn ogen glijden verder, terwijl Jelle vertelt. Aan de muur hangt een prachtige foto van Peter Boer waarop Dirk Scheringa, oprichter van die omstreden DSB bank, en een schaterende Gerrit Zalm, voormalig minister van financiën, zijn te zien. Een indrukwekkend groot, zwart beeld van vrouwe justitia staat tegen de wand en ook de zwarte toga met zo’n wit befje ontbreekt niet. Ik visualiseer deze jonge advocaat met zijn jaloersmakende blonde krullenbol in dat gewaad. Respect! Dat is het eerste woord wat daarbij in me opkomt.

Mensen-Man?
Langs het ‘goed-geïsoleerde’ pand dendert een vrachtwagen voorbij. Zo één die je ook voelt weet je wel? Jelle en ik kijken beiden naar de schuddende 40-tonner en dan weer naar elkaar. Ineens weet ik het! Jelle heeft in zijn loopbaan, studies en in de ondernemerskringen waarin hij veel verkeert, geleerd wat hij onbewust altijd al wilde: advocaat worden! Verder kijkend naar het nooit vervelende uitzicht op al die mensen die dagelijks het Noordeinde belopen, berijden, doorvliegen óf, zoals de truck daarnet, hinderen, realiseer ik me dat Jelle naast advocaat een echte mensen-man moet zijn. Gretig luister ik naar wat Jelle verder als antwoorden op mijn vragen geeft nu ik deze conclusie voor mezelf al voorzichtig getrokken heb.

Poeh hee!
Toen Jelle besloot dat hij rechten ging studeren deed hij dat in deeltijd. Overdag werkte hij als financieel adviseur bij de Leidse Van Marwijk Adviesgroep en ’s avonds volgde hij de colleges aan de universiteit. Na het behalen van zijn bul in ondernemingsrecht – in maar vijf in plaats van de zeven jaar die voor de studie staan – kwam hij als advocaat in dienst bij advocatenkantoor Loyens & Loeff in Amsterdam. Dat kantoor is één van de grootste advocatenkantoren van ons land en sterk gespecialiseerd in juridisch en fiscaal advies aan (grote) ondernemingen, financiële instellingen en overheden. Dát vond hij leuk, op het missen van Leiden en meer adviserend werk voor (kleinere) ondernemers na dan.

Dus alweer dat ‘op de man’ werken gnuif ik stiekempjes, terwijl ik rustig verder noteer wat Jelle zegt. Op een dag besloot Jelle dat hij Amsterdam toch wel erg groot en onpersoonlijk vond. Het heen en weer reizen naar zijn vrienden en netwerk in Leiden begon hem ook enorm te vervelen. Hij heeft zijn advocatencarrière in Leiden voortgezet bij een middelgroot advocatenkantoor en is uiteindelijk voor zichzelf begonnen met advocatenkantoor SPLNTR, gespecialiseerd in arbeids- en ondernemingsrecht. Achter het woordje respect wat ik eerder noteerde schrijf ik nu het cijfertje 2.

Leiden plus en min
Jelle is, ontstaan door zijn vriendschap met Nilles Raken, elk jaar ook betrokken bij de organisatie van de bekende, vrolijke en zinderende Leidse Lakenfeesten. Ook hier komt het aspect mensen-man weer naar voren! Door Nilles Raken een handje te helpen, kwam Jelle bij de organisatie van de Leidse Lakenfeesten, met als onderdeel de Peurbakkentocht. Jelle vindt de Peurbakkentocht – samen met de andere onderdelen van de Lakenfeesten – toch wel echt één van de hoogtepunten van Leiden. Als sommige deelnemers nog iets meer aan de aankleding van hun peurbak zouden doen en bijvoorbeeld zouden zorgen voor live muziek in plaats van dat enorm versterkte, dan zou het evenement nog mooier worden en de winkans voor de deelnemers bovendien ook groter worden.

De Lakenfeesten totaal zijn ook een mooi visitekaartje voor Leiden. Leiden is over het algemeen goed bezig, is zijn mening. De binnenstad wordt steeds mooier, het winkel- en horeca-aanbod verbetert, er is veel bedrijvigheid, het parkeerplan is goed en Leiden komt vaak en veelal positief in het landelijke nieuws. Zijn enige ergernis, die hij zo weet te verzinnen, is de regelomvang en regeldruk, die ook Leiden niet vreemd is. De ondernemers en initiatiefnemers worden te vaak met iets teveel regeltjes opgezadeld, waardoor initiatiefnemen wordt ontmoedigd, daar waar dit volgens Jelle juist omarmd zou moeten worden.

Leiden -> Barcelona -> Noordwijk
Natuurlijk woont Jelle nog steeds in Leiden. Inmiddels met vrouw en bijna vijfjarig dochtertje in Nieuw-Leyden. Heerlijk wonen voor ons én de kinderen! “Kin-der-en?” Ik kijk Jelle verbaasd aan. Er glijdt vertedering over zijn gezicht: “Ik weet niet of ik de prijsuitreiking van de peurbakken dit jaar red,” zegt hij dan: “Want dan is mijn vrouw uitgerekend van onze tweede.” Ik heb nu even een emo-momentje. Wat straalt hij! Mocht Leiden verdwijnen dan gaat Jelle met zijn gezin in het buitenland wonen, waarschijnlijk grootstedelijk maar wel aan zee, zoals in één van zijn lievelingssteden Barcelona. “Ik moet die drukte en creativiteit van een stad om me heen voelen, maar wil niet te ver van de kust. Dat ben ik nu eenmaal aan gewend en dat bevalt.” Aangezien zijn advocatenkantoor voortzetten in het buitenland niet eenvoudig zal zijn, kan het ook best Noordwijk aan zee worden hoor, zegt Jelle. SPLNTR kan dan doordraaien en Jelle en zijn gezin zijn dicht bij alle andere grote steden en het strand en de zee, waar zij graag zijn. Maar voorlopig zijn er geen plannen om Leiden te verlaten.

Motto – Hakken – Hakketakken?
Een specifiek motto houdt hij er niet op na. Hij houdt zich aan feiten. Vrouwen op hakken waardeert hij enorm, zolang ze er niet te lang door worden en zij er enigszins elegant op kunnen lopen. De term Hakketakken kent een viertal definities:  onder andere vitten, twisten, kibbelen. Komt dat ook in een rechtszaal voor? Jelle komt weer op bekend en geliefd terrein door mijn vraag. Hij gaat rechtop zitten en vertelt: “Zaken winnen is leuk, ook al gaat dat soms een beetje hard-tegen-hard, in de rechtszaal. Maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat de arbeidsrelatie heel belangrijk is in een mensenleven. Het verlies van een baan wordt echt als heel emotioneel en heftig ervaren door werknemers. Maar ook voor werkgevers is het vaak geen makkelijk besluit om bijvoorbeeld te moeten reorganiseren en daarmee afscheid te moeten nemen van trouwe mensen binnen de organisatie. Maar ook is het voor een bedrijf / ondernemer niet prettig als er mensen rondlopen die het succes van de onderneming en andere medewerkers tegenhouden, of soms zelfs tegenwerken. Dus als ik die ondernemers, bedrijven en werknemers kan begeleiden of verdedigen dan komen er wel stevige puntjes naar voren in een pleidooi ja. Maar niet zo heftig als die definities hoor, dus hakketakken wil ik het niet noemen”

Splinter-nieuw en oud 
Als ik na een mooie rondleiding van Jelle door het prachtige pand over de binnenplaats weer naar huis loop, wandel ik langs het Rembrandtbeeldje in de Weddesteeg. Het oude van Leiden lijkt de maatstaf voor het nieuwe. Wij houden van onze oude meesters en er zijn ook nieuwe. De meester in de rechten waarover ik nu met een map vol aantekeningen rondloop, respecteert het oude enorm. De wetten, de historie, de lengte van de arbeidsovereenkomsten die hij verdedigt, de tientallen jaren die ondernemingen waar hij voor werkt al bestaan.

Respect, respect, respect… gek toch, dat dat woordje tijdens het hele gesprek wat ik had met Jelle door mijn hoofd spookte! Ineens weet ik het! Jelle deed in zijn avonduren maar vijf jaar over een studie die zeven jaar mocht duren, hij werkte erbij voor de kost, hij is zo maatschappelijk betrokken dat het lijkt alsof hij zijn overhemden met opgerolde mouwen koopt. Dus als het over Jelle gaat, mag wat mij betreft, het woord; RESPECT met hoofdletters geschreven worden voortaan!

SPLINTR arbeids- en ondernemingsrecht: www.splntr.eu
Legal Labels, ook voor uitleg en kennismaking met Froana Hoff: www.legallabels.nl
Jelle Splinter op Linkedin: nl.linkedin.com/in/jellesplinter
SPLNTR op Facebook: www.facebook.com/pages/SPLNTR/175398135860936
SPLNTR op Twitter: www.twitter.com/splntr

Hakketak Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×