ROC Leiden blijft zelfstandig na financiële injectie van 40 miljoen

12

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs stopt maximaal veertig miljoen euro in het ROC Leiden. Dat heeft ze de Tweede Kamer vrijdag laten weten. ROC Leiden kwam in grote financiële problemen door te dure nieuwbouw bij de stations Leiden Centraal en Leiden Lammenschans.

De onderwijsverplichtingen van het roc gaan niet zoals Bussemaker in februari nog meldde over naar het ID College. Daardoor zou er op korte termijn een te grote financiële druk op het ID College komen te staan, schrijft de bewindsvrouw. Ze kiest er voor om het ROC Leiden voorlopig zelfstandig verder te laten gaan. Er zal daarna ‘geleidelijk’ worden toegewerkt naar een gemeenschap van mbo-colleges, een nieuwe organisatievorm voor mbo’s die Bussemaker vorig jaar heeft aangekondigd.

Ook de problemen rond de huisvesting zijn opgelost waardoor de lasten structureel fors lager worden. De financiële injectie is volgens de minister bedoeld als ‘impuls in de kwaliteit van het onderwijs’. Het geld komt uit het budget bestemd voor het mbo. “Daarmee draagt de sector de kosten zelf.”

De man die de vernieuwingen bij het roc vorm moet geven is Ricardo Winter. Hij treedt nog voor de zomer aan als voorzitter van het college van bestuur. Hij moet onder meer de onderwijskwaliteit weer snel op peil brengen. Winter is afkomstig van het ROC Amsterdam. Verder wil Bussemaker een nieuwe raad van toezicht.

Een commissie onder leiding van Pauline Meurs gaat onderzoeken hoe de huisvestingsbeslissingen bij ROC Leiden tot stand zijn gekomen. Verder kijkt de commissie of de bestuurders destijds wel op hun taak waren berekend en hoe het toezicht in de toekomst beter kan.

Het ROC Leiden verlaat over enkele jaren één van de twee bestaande panden. Het gebouw bij Leiden Lammenschans wordt aangepast, het gebouw Level Leiden wordt door het ROC afgestoten. In plaats daarvan komt er elders in de stad een nieuw schoolgebouw. Waar is nog niet bekend: “De komende periode gaan we hierover in gesprek met ROC Leiden en het ID College,” zegt onderwijs-wethouder De Wit.

Relevante stukken:

Beoordeling_Commissie_Fusietoets_Onderwijs

Stand_van_zaken_ROC_Leiden

Delen

12 reacties

 1. een Leids burger op

  “Het geld(40 miljoen) komt uit het budget bestemd voor het mbo.”
  Het gaat dus tenkoste van andere MBO-instellingen.

 2. lees ik nou goed dat er nog een nieuwe locatie bij komt? ik mag hopen dat dit bestaande bouw betreft zeg..

 3. Joost van Wassenaer op

  Ik denk er sterk over om ook maar zo’n injectie te gaan halen i.p.v. een griepvaccinatie,

 4. Alweer een nieuw gebouw? Natuurlijk, want waarom zou je als onderwijsinstelling de miljoenen aan beter onderwijs en leerkrachten uitgeven als je ook een nieuw gebouw kunt laten neerzetten? Misschien blijft er zelfs nog wat geld over voor salarisverhogingen en bonussen voor bestuur en directie.

  • een Leids burger op

   En voor lintjes van de verantwoordelijken voor dit schandaal.
   zie:http://sleutelstad.nl/2015/02/13/roc-leiden-gaat-op-id-college/#comment-239427
   Uiteindelijk is het wel goed dat Brokkemaker, uh… bedoel natuurlijk Bussemaker,met 40 miljoen over de brug komt om het ROC te redden. Had ze dit niet gedaan dan was het heel goed mogelijk geweest dat later niet alleen het ROC maar ook het ID-college ook in de financiële problemen was terechtgekomen. Het Level-ROC-gebouw bij het centraal station was te duur en dus moet er nieuwe betaalbare huisvesting komen. Een nieuw gebouw hoeft op zich niet verkeerd te zijn, maar de prioriteit hoort wel bij het onderwijs te liggen.
   Anders gezegd: dus niet die 40 miljoen gaan besteden aan nieuwbouw zodat er voor onderwijs niets of te weinig overblijft.

 5. Beetje slordig om een artikel van de volkskrant inclusief taalfouten over te nemen zonder bronsvermelding….

 6. Een verontrustend aspect is wel dat de huidige Raad van Toezicht van het ROC gewoon blijft zitten. Die is deels verantwoordelijk voor de ontstane situatie. Daarom had het Ministerie van Onderwijs ook gevraagd om een nieuwe RvT. Ik ben er nog niet gerust op dat die 40 miljoen nu wel goed besteed gaan worden.

 7. NRC Handelsblad vandaag: “Bij het noodlijdende ROC Leiden heeft zich voor aankomend schooljaar naar schatting een kwart minder leerlingen aangemeld. Dat betekent op termijn ook een kwart minder inkomsten: een nieuwe tegenvaller voor de school die op de rand van de afgrond staat.[….]

  .

  Het ID-college zag het aantal aanmeldingen voor het nieuwe studiejaar juist stijgen. Of dat direct te maken heeft met de problemen bij ROC Leiden, kan de woordvoerder niet zeggen. ‘We hebben ook locaties buiten Leiden. En misschien heeft onze nieuwe huisstijl ook geholpen.'”

  .

  Zie: http://www.nrc.nl/nieuws/2015/05/21/roc-leiden-dieper-in-crisis/

  .

  Een “nieuwe huisstijl” trekt leerlingen aan? Niet de kwaliteit van het onderwijs, het cursusaanbod en de aanwezige voorziengen daarvoor? Dat voorspelt weing goeds voor ons onderwijs.

  • een Leids burger op

   Ik denk eerder dat niet de “huisstijl” maar het feit dat het ROC Leiden inmiddels een slechte naam heeft en het ID-college als goed bekend staat, er de oorzaak van is dat het ID-college meer leerlingen trekt en het ROC minder.
   Het ROC moet nu eerst maar eens laten zien dat die 40 miljoen goed besteed gaat worden.

 8. Slechte berichten over het ROC Leiden in NRC Handelsblad dus. De Volkskrant heeft ook al niets positiefs te melden in een artikel over een vertrouwelijk rapport van PricewaterhouseCoopers (PwC) naar de financiële problematiek bij het ROC Leiden. Slect onderwijs, falende leiding, financieel wanbeleid en dubieuze boekhouding. De 40 miljoen van de regering zullen dus wel in een bodemloze put verdwijnen.
  ..
  Citaat:
  Het ROC Leiden had zich tot doel gesteld om in vijf jaar het beste roc van het land te worden, maar de onderwijskwaliteit holde achteruit. In het schooljaar 2011/2012 scoorde 27 procent van de opleidingen onvoldoende, in 2012/2013 was dat 40 procent. Op die opleidingen zat 56 procent van de studenten. PwC analyseerde de financiële prognose van het ROC Leiden voor de jaren 2014-2018 en constateert daarin ‘een aantal onjuistheden en gevoeligheden’. Die kunnen ertoe leiden dat de inkomsten tegenvallen.

  ..

  http://www.volkskrant.nl/dossier-onderwijs/onderwijs-roc-leiden-na-nieuwbouw-veel-slechter~a4036232/

 9. Schooldirecties en -besturen moeten onder toezicht komen want ze kunnen de verantwoording niet aan.

Je bent nu offline