Leidse astronomen ontdekken verste sterrenstelsel ooit

Een internationaal onderzoeksteam, met daarin drie Leidse astronomen, hebben het verst weg gelegen sterrenstelsel tot nu toe bekend gevonden. Het is 13 miljard lichtjaren ver weg, en daarmee moet het aan de rand van ons heelal liggen.

Prof. Marijn Franx vertelt over de ontdekking van het verste sterrenstelsel tot nu toe.

hs-2015-22-a-print

Het sterrenstelsel werd ontdekt met behulp van de ruimtetelescopen Hubble en Spitzer en de meest geavanceerde telescoop die op Aarde staat, de Keck-telescoop op Hawaï. Prof. Marijn Franx, één van de drie Leidse astronomen, vindt het vooral verrassend hoe helder het gevonden sterrenstelsel is. “Heel helder in vergelijking met ongeveer even ver liggende sterrenstelsels. Dat betekent dat er veel sterren gevormd worden, veel meer dan bijvoorbeeld in onze Melkweg.”

 

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Over de auteur

Je bent nu offline