prof. Marijn Franx (Foto: Maarten Mulder).

Leidse astronomen ontdekken verste sterrenstelsel ooit

Een internationaal onderzoeksteam, met daarin drie Leidse astronomen, hebben het verst weg gelegen sterrenstelsel tot nu toe bekend gevonden. Het is 13 miljard lichtjaren ver weg, en daarmee moet het aan de rand van ons heelal liggen.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/204187328″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Prof. Marijn Franx vertelt over de ontdekking van het verste sterrenstelsel tot nu toe.

hs-2015-22-a-print

Het sterrenstelsel werd ontdekt met behulp van de ruimtetelescopen Hubble en Spitzer en de meest geavanceerde telescoop die op Aarde staat, de Keck-telescoop op Hawaï. Prof. Marijn Franx, één van de drie Leidse astronomen, vindt het vooral verrassend hoe helder het gevonden sterrenstelsel is. “Heel helder in vergelijking met ongeveer even ver liggende sterrenstelsels. Dat betekent dat er veel sterren gevormd worden, veel meer dan bijvoorbeeld in onze Melkweg.”

 

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×