De Leidse sociaal-democraat Dirk van Eck, die voor de oorlog jaren lang fractievoorzitter was van de Sociaal Democratische Arbeiders Partij. (Hoofdfoto: Geheugen van Nederland). Inzet: Jan Laurier bij zijn afscheid als wethouder. (Archieffoto: sleutelstad.nl)

Dirk van Eck-lezing over veranderend Leiden

Zijn oma Coba, overleden in de jaren vijftig, zou de stad waarschijnlijk niet meer herkennen. Zo veel is de stad, ondanks het monumentale karakter, veranderd; van industriestad tot een academiestad met vooral dienstverlening. Natuurlijk bestond ook toen de universiteit, maar de toenmalige tweedeling tussen stad en universiteit was toen veel duidelijker aanwezig. Oud-GroenLinks-wethouder Jan Laurier houdt op 17 mei de Dirk van Eck-lezing over een veranderd Leiden. Laurier gaat hierbij vooral in op de veranderde sociaal-economische omstandigheden van de stad en haar bewoners.

610970823.747923-ridderlaurier.jpg

De Dirk van Eck-bijeenkomst vindt plaats op 17 mei: korte presentatie van de activiteiten van de werkgroep met als hoofdmoot de Dirk van Eck-lezing door Jan Laurier. Na discussie met het publiek wordt de bijeenkomst afgesloten met een borrel. De bijeenkomst vindt plaats in Museum De Lakenhal, Oude Singel 28, van 15.00 tot 18.00 uur.

De Dirk van Eck-lezing wordt, sinds het opheffen van de stichting met dezelfde naam, jaarlijks georganiseerd door de Historische Vereniging Oud-Leiden (HVOL). De stichting hield zich bezig met de sociaal-economische geschiedenis van Leiden en omgeving en is sindsdien ondergebracht van bij de HVOL.

Dirk van Eck (1867-1948) was een overtuigde sociaal-democraat die tijdens zijn studie in Leiden getroffen door de omstandigheden van de arbeiders en hierdoor veranderde hij van liberaal in socialist. Hij heeft zich als lid en voorzitter van de SDAP-fractie in de Leidse gemeenteraad jarenlang ingezet voor verbetering van de levensomstandigheden van zijn stadgenoten.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×