De gevelsteen van Garenmarkt 6, een van de woningen waar Willem Bilderdijk in Leiden woonde. Nu te zien in de Leidse bieb. (Foto: PR).

Gevelsteen Bilderdijk voortaan in bieb

De gevelsteen van de beroemde Nederlandse dichter Bilderdijk die aan de Garenmarkt 6 prijkte, hangt sinds vorige week in de Bibliotheek aan de Nieuwstraat. Na de sloop van het pand aan de Garenmarkt verdween de gevelsteen jaren in het depot van het archief van Erfgoed Leiden. De herplaatsing was mogelijk door samenwerking van de Werkgroep Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden, Erfgoed Leiden en omstreken, de afdeling Vastgoed van gemeente Leiden en BplusC.

Willem Bilderdijk was aan het einde van de achttiende en begin negentiende eeuw één van de bekendste ederlandse dichters. Bilderdijk studeerde in Leiden rechten en was in de stad ook advocaat. Ook was hij privaatdocent Vaderlandse geschiedenis. Hoewel Bilderdijk prinsgezind (Oranjegezind) was, werd hij in de Franse tijd de leraar Nederlands van Lodewijk Napoleon: de eerste koning van Nederland. Ook werkte hij mee aan de totstandkoming van de door Lodewijk Napoleon opgerichte Koninklijke Bibliotheek.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×