De gevel van het café in de Doelensteeg. (Foto: PR).

Raadslid Kok stelt vragen over Leidsche Marie

Het, van Leefbaar Leiden afgescheiden, raadslid Tomas Kok wil van de burgemeester weten waarom Café Leidsche Marie per 1 mei is gesloten. Het verontwaardigde raadslid stelt dat de eigenaresse onevenredig hard wordt getroffen door het besluit tot sluiting. Nu moet zij, zo stelt Kok, een uitkering aanvragen terwijl zij juist zo hard werkte in haar kroeg. Hoewel de rechter eind april in het voordeel van de gemeente besliste, wil Kok toch nog nadere uitleg.

De Gemeente heeft de kroeg gesloten vanwege de onduidelijkheid of de financiering van het café wel legaal is gebeurd. Zij heeft onvoldoende kunnen aantonen dat bij het overnemen van Café Shooters geen crimineel geld is gebruikt. Voor de burgemeester was dit reden om de vergunning voor de horecagelegenheid in te trekken.

Landelijk Bureau Bibob, de integriteitswaakhond van Justitie, onderzocht de herkomst van het geld. Bij alle aanvragen voor horecavergunningen wordt deze procedure gevolgd. De eigenaresse heeft ook last van haar criminele verleden. Zo is zij veroordeeld voor hennepteelt en voor belasting- en bijstandsfraude. De Sociale Dienst heeft nog 70.000 euro van haar tegoed.

Buurtbewoners en cafébezoekers hebben een petitie opgesteld om Leidsche Marie weer open te krijgen. Zij vinden het jammer dan een gezellige buurtkroeg is verdwenen.

Leiden Politiek leidschemarie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×