Moderne kunst zoals het ook in de periode van de Beeldende Kunstenaarsregeling (BKR) werd gemaakt. (Foto: PR).

Vragen over in Leiden verstoffende kunst

De Leidse fractie van D66 wil weten hoe het gesteld is met de BKR-kunst, zo’n 350 stukken, die in Leiden ligt opgeslagen. Uit een uitzending van Nieuwsuur bleek dat veel gemeenten nog veel kunst in depot heeft uit de Beeldende Kunstenaarsregeling (BKR) periode. De opgeslagen kunst wordt niet altijd even zorgvuldig bewaard. Daarom wil D66-raadslid Susannah Herman weten hoe de gemeente er mee omgaat.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/206056372″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Susannah Herman in gesprek met Chris de Waard over de Leidse BKR-kunstwerken.

Ook wil het raadslid inlichting over de toekomst van deze kunst. Zij is benieuwd naar de plannen van de gemeente met deze kunst. D66 lijkt het een goed idee dat de kunst voor de bewoners van de stad toegankelijk is en vraagt naar de mogelijkheden. Dat kan een fysieke plek zijn, maar ook een website waar alle stukken worden geïnventariseerd zou in haar ogen al een prima eerste stap zijn.

De regeling, die bestond van 1956 tot 1987, gaf kunstenaars een uitkering in ruil voor kunstwerken. Toen de regeling teveel geld ging kosten werd deze afgeschaft. De kunst uit deze periode werd vaak gebruikt om gemeentelijke kantoren te versieren.

Cultuur Nieuws Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×