Bewoners en gemeente stonden lange tijd recht tegenover elkaar. Hier voert de wijkvereniging actie tegen de kap van bomen bij de Kagerstraat waar nieuwe schoolgebouwen komen. (Archieffoto: Chris de Waard).

Water- en andere problematiek Dieperhout aangepakt

Op drie plekken in de wijk Dieperhout gaat de gemeente de problemen met grond- en hemelwater oplossen. Ook komt er een uitgebreid verkeersonderzoek voor de wijk en heeft de gemeente door een extern bureau het participatietraject onder de loep laten nemen. Daarop was veel kritiek van de bewoners.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/206517972″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Wethouder Laudy is vol vertrouwen dat het met de verstandhouding tussen de gemeente en de bewoners van het Houtkwartier dik in orde komt.

Om de communicatie tussen wijkvereniging en gemeente te verbeteren, krijgen de wijkregisseurs die sinds begin dit jaar actief zijn een belangrijke rol. Ook komt er een wijkbijeenkomst die, als het alle partijen bevalt, elk jaar gehouden gaat worden.

Agnesbomenplons05Op drie plekken in de wijk gaat de gemeente de wateroverlast aanpakken. In de Boerhaavelaan, de Mariënpoelstraat en een deel van de Rijnsburgerweg wordt de afvoer van hemelwater en grondwater van elkaar gescheiden door de aanleg van een extra afvoer voor regenwater naast het bestaande riool. Op andere plekken waar bewoners problemen hebben met wateroverlast is de gemeente niet verantwoordelijk en moeten bewoners zelf maatregelen nemen. Voor het oplossen van de waterproblematiek heeft de gemeente 300.000 euro extra beschikbaar gesteld. De problemen moeten allemaal nog dit jaar zijn opgelost.

Een derde kwestie waarover de gemeente met de wijk overhoop lag is de verkeersveiligheid. Door de bouw van extra woningen, scholen en sportvoorzieningen is de wijkvereniging bang dat het en stuk onveiliger wordt in het houtkwartier. Dagelijks doorkruisen nu al duizenden scholieren de wijk en als er veel meer verkeer gaat rijden als in de toekomst de nieuwe woningen klaar zijn, leidt dat tot problemen, zo vreest de buurt. Samen met de gemeente is  een plan van aanpak gemaakt. De gemeente laat nu een onderzoek uitvoeren naar de verkeersveiligheid. De resultaten moeten rond de zomer beschikbaar zijn. Die worden dan gebruikt om samen met de wijkvereniging Houtkwartier een verkeersveiligheidsplan op te stellen. Bureau Megaborn is aangetrokken om de analyse van de knelpunten uit te voeren.

Overigens zijn niet alle problemen nu opgelost tussen wijk en gemeente. Tegen het bestemmingsplan Dieperhout loopt bijvoorbeeld nog een procedure van de bewoners bij de Raad van State.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×