Plannen voor Leidse Ringweg vastgesteld

De Leidse ring komt er. Over de weg die de Leidse regio beter moet ontsluiten, is lang gepraat. Met name Leiden en Leiderdorp kwamen jarenlang niet tot overeenstemming in de tijd dat de route nog als Ringweg Oost door het leven ging. Enkele jaren geleden besloot Leiden de stekker uit die RWO te trekken. Er was geen draagvlak onder de bevolking en ook niet meer in de politiek. Samen met Leiderdorp en Oegstgeest werd met input van de bevolking een nieuw traject – LAB071 – succesvol afgerond.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/208571395″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Wethouder Strijk legt uit wat er de komende jaren gaat gebeuren om de bereikbaarheid van Leiden en omgeving te verbeteren.

Donderdag stemde de Leidse raad in met het plan dat voorziet in het aanpakken van bestaande wegen (Willem de Zwijgerlaan, Schipholweg, Plesmanlaan) waar ongelijkvloerse kruisingen worden aangelegd in combinatie met de nieuw aan te leggen RijnlandRoute. Een stuk A4 sluit de ring.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/208571517″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Het CDA stemde tegen de nieuwe ringweg en ook tegen de Leidse mobiliteitsnota. De partij vindt dat de plannen veel te duur zijn (100 miljoen euro) en te weinig opleveren.

Op verzoek van de raad wordt nog wel nader gekeken naar een aantal zaken. Zo komt er op verzoek van het CDA een onderzoek naar de mogelijkheid van een groene golf op de ringweg en wordt de Spanjaardsbrug pas afgesloten voor auto’s en vrachtwagens verkeer als de kruising Sumatrastraat / Willem de Zwijgerlaan is aangepakt. De as van de Kanaalweg wordt bij de Julius Caesar (fiets)brug verlegd. Daardoor ontstaat er ruimte voor fietsers om zich op te stellen voor ze de drukke straat oversteken.

Op verzoek van D66 gaat wethouder Strijk ook weer eens een onderzoek doen naar het opzetten van een binnenstedelijk distributiesysteem. Pakketjes zouden dan buiten het centrum worden herverdeeld, zodat ze veel efficiënter dan nu het geval is, in de stad kunnen worden bezorgd. In het verleden is zo’n systeem al eens mislukt in Leiden, maar wellicht is de tijd er nu wel rijp voor. Door het kopen via internet worden er immers veel meer pakjes bezorgd.

Tenslotte steunde de raad ook een motie van GroenLinks waarin extra aandacht wordt gevraagd voor leefbaarheid en gezondheid van de mensen die langs de ringweg wonen. Vooral in Leiden Noord is dat het geval bij de Willem de Zwijgerlaan. De gemeente gaat nu samen met bewoners en woningcorporaties onderzoeken hoe de overlast zo klein mogelijk gehouden kan worden. Hij mag in elk geval niet groter worden dan nu al het geval is.

Economie Leiden Leiderdorp Oegstgeest Politiek lab071 Leidse Ring Noord ringweg ringwegoost


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×