Dirk van Walter van Peijpe over innovatieve manieren om de stad van de toekomst klimaatbestendig te maken. (Foto's: Chris de Waard).

Klimaatbestendige stad van de toekomst met waterpleinen en regentuinen

De stad op de toekomst voorbereiden. Dat was het thema afgelopen woensdagavond van een door GroenLinks Leiden georganiseerde avond in buurtcentrum De Kooi. Initiatiefnemer Walter van Peijpe, zelf raadslid voor GroenLinks in Leiden, had als spreker zijn tweelingbroer Dirk uitgenodigd. Dirk van Peijpe is stedenbouwkundig ontwerper en heeft in Rotterdam zijn bureau De Urbanisten. In de Maasstad timmert hij stevig aan de weg met vernieuwende projecten, zoals het eerste waterplein van Nederland.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/208747659″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Walter (rechts) en Dirk van Peijpe in gesprek met Chris de Waard over de stad van de toekomst.

Dat waterplein dient 90% van de tijd als gezellige ontmoetingsruimte. De overige tijd is het een waterberging. Bij hevige regenval loopt het regenwater van de daken van gebouwen rondom het plein niet meer in het riool waardoor capaciteitsproblemen ontstaan, maar gat het via brede goten naar het waterplein. Goten die trouwens ook multifunctioneel zijn. Bij droog weer dienen ze bijvoorbeeld als skatebaan. Om het water makkelijk bij het riool weg te houden wordt een eenvoudige maar effectieve werkwijze toegepast: de regenpijpen worden doorgezaagd.

Een aantal van die ‘Rotterdamse maatregelen’ zouden ook in Leiden prima kunnen worden toegepast. Daarvan is Walter van Peijpe overtuigd. “Het is zonde om zoveel geld te steken in nieuwe riolen of, zoals in de Oude Kooi, in een hele ondergrondse polder om de wateroverlast op te lossen. Dat geld kan je veel beter bovengronds uitgeven. Zo’n waterplein is hartstikke innovatief. En dat is het motto van het college in Leiden: Samenwerken en innoveren!” Door het rioolgeld bovengronds uit te geven sla je volgens de broers twee vliegen in één klap: “De wateroverlast wordt opgelost en je hebt ineens geld voor de aanleg van een mooi plein, waar dat anders niet betaalbaar was geweest.”

Ook andere kleine, goedkope maatregelen kunnen helpen bij het klimaatbestendig maken van steden en wijken. ‘Depaving’ bijvoorbeeld. Een Amerikaanse term voor het weghalen van tegels. Dan kan het water makkelijker weglopen. In de plekken die ontstaan kan je bovendien planten zetten. Nog zo’n voorbeeld uit Rotterdam: het omvormen van parkeerplaatsen naar tuintjes. In de wijk waar dart gebeurt kan dat overigens makkelijker dan in de Leidse wijken. Het Rotterdamse ‘Zomerhof kwartier‘ is een voormalig bedrijven terrein met meer dan genoeg parkeerplaatsen die bovendien ook extra groot zijn.

Naast water is trouwens ook hitte een probleem in de stad van de toekomst. En die valt niet te bestrijden met water. Groen moet je doen! Dat helpt wel. Voldoende groen tussen de stenen van de stad kan zorgen voor tien procent afkoeling.

 

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×