Bart Hoenen in Area071 aan de Baanderij in Leiderdorp. Links zijn compagnon Arjen Meester. (Foto: Fotobureau Peter Schipper).

Hakketak, Francine sprak... Bart Hoenen van Area071

francineIn het najaar van 2011 kwam de eigenaar van het enorme pand op de Baanderij in Leiderdorp naar mijn – toen nog daarin gevestigde – Barok meubelwinkel op de 2e verdieping. Hij vroeg of ik het okay zou vinden als er wat aannemers in de laatste maandjes dat ik daar nog gevestigd was af en toe binnen zouden lopen met hun (rol)maatjes. Want na mijn vertrek naar de Hooigracht in Leiden zou mijn enorme winkel daar omgetoverd worden in kantoorunits voor verhuur.

Natuurlijk vond ik dat goed maar in er kwam er niet een! Toen ik de eigenaar vroeg hoe dat zat, glimlachte hij en zei;: “De plannen zijn veranderd. Er komen geen losse kantoren meer, ik heb nu te maken met maar één hurende partij. Die gaan iets doen met bureautjes op de hele oppervlakte”. Bart Hoenen begon met Arjan Meester in 2012 ‘AREA071 jouw basis’. Ze gebruiken nu nog veel méér meters dan ik ooit voor mijn meubelen nodig had. Area071 is een concept dat behoorlijke bekendheid heeft in onze regio en ver daarbuiten. Het is (nog steeds) vernieuwend. Area071 biedt starters, op verschillende gebieden, de kans om goedkoop een eigen bedrijf te kunnen realiseren. Je hebt er álles voor een luttel maandbedrag. Het is zoveel dat ik je aanraad om dat zelf op de site van Area071 te bekijken.

Heen & Weer
Jarenlang liep ik vanuit de binnenstad van Leiden heen en weer naar de Baanderij. Dus natuurlijk wandel ik nu ook weer naar mijn oude stekje om met Bart te praten. Ik ben wel benieuwd hoe hij en Arjan AREA071 in de ruim drie jaar dat het nu bestaat, ontwikkeld hebben. Een grote ruimte vol met werkplekken. Ik kon me er niets bij voorstellen totdat ik eind 2013 met Wendy Vos van Trittico sprak. Zij was een van de allereerste starters in Area071 en zit er nu nog steeds. Wendy is een slimme dame dus dat zij nu nóg vanuit Area071 werkt zegt voldoende over het concept. Succesvol dus.

Het is een kwartiertje lopen naar de Baanderij. Eenmaal binnen, via de mooie entree, ontmoet ik Bart in het gezelligste gedeelte van het bedrijf en kan ik me voorstellen dat netwerken daar vanzelf gaat. Het is ingericht met lange tafels waar de huurders, alleen of met elkaar, kunnen ontbijten, lunchen of even iets drinken. “Goedemorgen, dit is ons café,” zegt Bart, terwijl hij een lekkere kop koffie voor mijn neus zet. “Voor € 250,- per maand biedt Area071 heel veel,” denk ik, terwijl ik drie gezellig met elkaar kletsende ondernemers een hapje zie eten. Met knalrode stoelen en een modern ingerichte keuken waar iedereen zo te zien de weg in weet is het hier inderdaad een inspirerende omgeving zoals de site het in de rubriek ‘aanbod‘ omschrijft.

Wie is Bart?
Bart Hoenen en Arjan Meester zijn de bedenkers van AREA071 en deze vorm van ondernemen is hen op het lijf geschreven. In 2011 spraken zij regelmatig samen over het ontwikkelen van een houdbaar business model. Ze wilden er zijn voor startende ondernemers en veel bieden voor weinig geld. Bart’s werkervaring, ook in het hebben en houden van een eigen onderneming, was hierbij goud waard, want hij had nog nergens zijn draai kunnen vinden en daardoor veel geleerd. Bart kwam als Utrechtenaar vrijetijdskunde studeren in Leiden. Hij woonde in de Klokpoort en werkte bij O’Neill. Zijn manager daar zei: “Man, ga toch serieus studeren, hiermee bereik je toch niks!”

Bart vertrok en vulde zijn CV vervolgens aan met ‘Office Manager voor een internetbedrijf’, ‘groepsleider in jeugdgevangenis Teylingereind’, ‘medewerker in Rotterdam bij de Jeugdhulpverlening’, de Leidse Binnenvest en het servicepunt Sport & Beweging. Bij de laatste job zag hij hoe het ging met de geldstromen en ontwikkelde daar eigen ideeën over. Hij richtte ‘Sportplan’ op dat sportieve projecten verzorgde voor bedrijven en advies gaf aan sportverenigingen. Daarnaast verhuurde hij diverse zaken zoals springkussens voor evenementen. Toch voelde hij alsmaar dat hij iets anders ambieerde. Het telkens verantwoording af moeten leggen aan directies en gemeenteraden, terwijl hij dacht te zien hoe het beter kon, vond hij een repeterende vervelende onzekerheid.

Bart hield zijn commentaar en ideeën niet voor zich wat resulteerde in een uitnodiging van de Leiderdorpse VVD om daar raadslid te worden. “Aha, nu doet hij dus een échte studie,” denk ik gniffelend aan die O’Neill manager van toen, terwijl ik noteer: “Bart studeert Politicologie sinds 2012.” Eindelijk kan hij via de Leiderdorpse Gemeenteraad nu zijn eigen mening combineren met die van en voor mensen in het algemeen belang.

Sportief
Mooie vent, die Bart. Met hem praten is ook net topsport. Ik vraag, hij werpt direct terug. Bam-bam-bam! Over de plussen en minnen van Leiden: “Kijk dan,” roept Bart theatraal, terwijl hij – met zijn armen wijd vanachter de ramen voorin AREA071 – over de Zijl kijkt en heel Leiden omarmt: “Is ons uitzicht mooi of niet? De hele stad met dat prachtige oude centrum in het hart, Leiden is gewoon gaaf! Maar op bestuursniveau helaas teveel in zichzelf gekeerd.” Bromt hij er direct achteraan en steekt zijn handen daarbij in zijn zakken. Als deze regio verdween hoopt hij dat Katwijk aan Zee blijft,  want hij houdt van de kust. Het hoeft voor hem niet ver, als er maar zee in de buurt is. Hij lacht nu weer vrolijk, deze man is een open boek.

Motto?
Toch kijkt Bart peinzend als ik hem om een levensfilosofietje vraag. In de tijd dat hij nadenkt, zie ik Francine Nijkamp, mijn naamgenootje van organisatiebedrijf Ri-Organizing voorbij schuiven. “Zij is hier toch ook al vanaf het begin,” onderbreek ik Bart in zijn denkproces en wijs naar Francine die geconcentreerd op haar werkplekje in haar computer kijkt. “Jazeker,” zegt Bart: “Francine blijft ook wel. Ze is erg gelukkig met de auto’s die bij ons concept horen. Omdat zij een auto onregelmatig vaak nodig heeft, als je begrijpt wat ik bedoel.”

Kom mee!
“Stop dat noteblock in je tas en loop eens mee, ik ga je van alles laten zien,” zegt Bart dan ineens en beent naar mijn voormalige magazijnhoek. Okay… .ik ren bijna achter hem aan en wil bijna zeggen: ” Ja duhuhhh, dit gebouw hoef je me niet te laten zien. Ik ken het goed, want ik bivakkeerde hier toch ruim zeven jaar,” als Bart de deuren opengooit die ooit dat magazijn afsloten.

Een beetje onthutst stap ik achter hem aan door, voor mij bekende, maar enorm veranderde gangen. Allemaal kantoorruimtes, grote, kleine, een bioscoop-achtig theater voor lezingen en presentaties, een enorme lounche-achtige ruimte, zalen voor seminars en vergaderruimtes. Het houdt niet op! We zakken met de lift een verdieping lager en alweer! Waar ooit winkelruimte was zijn nu studio’s. Joga, pilates en van alles wordt hier gegeven en daar waar weinig daglicht komt, zijn nu opslagruimtes gecreëerd die per maand te huur zijn en stukken minder kosten dan de overbekende storages.

Wijsheden en vrouwen op hakken
Ik sla al die info stilletjes in mijn achterhoofd op in plaats van op mijn noteblock. Bart kijkt me aan en ineens rolt er toch wijsheid over zijn lippen! “Hee, kijk niet zo moeilijk, blijven lachen hoor!” Bart vind dat je onbevangen in het leven moet staan, jezelf niet al te serieus moet nemen, gewoon uit je cirkel moet komen. Het is belangrijk om te lachen. Als we afscheid nemen moet ik echt weten wat deze man van vrouwen op hakken vindt. Er komt een politiek correct antwoord uit zijn mond: “Heel mooi, mits het geheel kloppend is, het kan zeer stijlvol maar ook bijzonder stijlloos zijn.”

De plek…
Op het enorme parkeerterrein waar nog genoeg auto’s bijpassen, kijk ik nog even naar het ongeveer 35.000 m2 tellende gebouw, zo begreep ik ooit van de eigenaar. Het is een flexibele bijenkorf. Het huisvest winkels, bedrijven van allerlei aard en nu dus ook alweer drie jaar dat met ruim 70 diverse ondernemers gevulde AREA071. Het succes van Area071 evenaart bijna het mijne met die Barok meubelen, ook ooit op die plek. Is het de tijd? Of is het de plek..? ik vermoed dat het ondernemerschap is. Goed zakendoen loont altijd, als je het doet zoals Bart Hoenen, Arjan Meester, Wendy Vos, Francine Nijkamp en heel veel anderen al daar in Area071…. Lachend!

Area071: www.area071.nl
Bart Hoenen op Linkedin: nl.linkedin.com/pub/bart-hoenen/27/478/163
Bart Hoenen; raadslid VVD Leiderdorp: www.vvdleiderdorp.nl/mensen_23809/12856/
Bart Hoenen op Twitter: www.twitter.com/barthoenen
Wie is initiatiefnemer Bart Hoenen: www.area071.nl/about/
Wie is initiatiefnemer Arjan Meester: www.area071.nl/about/#ArjanMeestertab1

Hakketak Leiden Leiderdorp


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×