Uitstel besluit frequentieveiling commerciële radiozenders

Een informatiebijeenkomst over de toekomst van de FM-frequenties voor commerciële radiozenders gaat niet door. Het ministerie van Economische Zaken zou vandaag in Amersfoort alle zenders inlichten over de toekomst van hun uitzendfrequenties na september 2017. Dan lopen de huidige vergunningen af. Minister Kamp wil die frequenties, waaronder ook de 93.7 FM van Sleutelstad, veilen. De radiozenders zelf willen dat de vergunningen verlengd worden in ruil voor het investeren in digitale radio-uitzendingen via DAB+.

Ook vrijwel de hele Tweede Kamer is voor verlengen, maar tot nu toe hield Kamp voet bij stuk. Volgens verschillende kranten, onder meer het AD en de Leeuwarder Courant schrijven er over, is Kamp afgelopen vrijdag teruggefloten tijdens de ministerraad. De PvdA zou een frequentieveiling blokkeren. Het ministerie spreekt slechts van uitstel en verwacht dat Kamp aanstaande vrijdag alsnog een besluit bekend maakt. Of dat veilen of verlengen wordt, blijft dus nog even onduidelijk.

De Tweede Kamer vreest dat de bestaande commerciële radiozenders, zowel de landelijke als niet-landelijke, bij een veiling geen geld meer overhouden om in DAB+ te investeren. Ook bestaat de kans dat bestaande zenders verdwijnen, terwijl nieuwkomers het mogelijk niet redden. Dat is niet in het belang van de luisteraars.

Het is de bedoeling van de overheid om de FM uiterlijk in 2023 helemaal af te schakelen. Luisteraars kunnen dan via DAB+ en andere digitale platforms naar hun favoriete zenders luisteren. Momenteel beschikt slechts een kleine drie procent van de huishoudens over een DAB+ ontvanger. Via DAB+ zijn momenteel alleen nog de landelijke publieke en commerciële zenders te beluisteren. Na de zomer volgen de regionale radiozenders.

Leiden Politiek Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×