Annedien Hoen (Foto: Mevrouw Verbiest).

Hakketak, Francine sprak... merkexpert Annedien Hoen

francineAnnedien Hoen was één van mijn Twitter friends, toen ik nog veel gebruik maakte van dat social media platform. Ik vond haar opvallend omdat ze inhoudelijk af en toe alle kanten op vloog met haar tweets. Soms trok ik mijn wenkbrauwen op en vaak schoot ik in de lach om haar eenzijdige acties en reacties op andere Twitteraars. Ik vond Annedien dus leuk.

 

 

Motormeiden. Via haar tweets begreep ik dat Annedien en ik meer met elkaar gemeen hebben. We wonen allebei in Leiden en adoreren de stad, we houden meer van groenten dan van vlees, we twitterden beiden niet alleen over ons bedrijf en we houden allebei van gemotoriseerde en do-it-yourself tweewielers! Dus toen Annedien mij eens wilde spreken over motorrijden was een Real Life afspraak snel gemaakt en ontmoette ik haar achter een kop koffie bij de Coffee Compagny op de Bree.

Verrast. Annedien, een stoere vrouw die af en toe (terecht) best bot digitaal op dingen en zaken kan reageren, schudde hartelijk mijn hand en sprak me aan met mevrouw Verbiest. Een beetje onthutst daarvan ging ik met het verzoek of ze me alsjeblieft gewoon wilde tutoyeren bijna naast m’n stoel zitten. We raakten in gesprek en ik werd positief opgeladen door haar kennis, wijsheid, spitsvondigheden en verschrikkelijk lieve en aardige karakter. (Zelf zou ze waarschijnlijk zeggen dat ze óók een verschrikkelijk karakter heeft.) Met andere woorden: ik hing aan haar lippen.

Annedien is merkexpert, houdt van ondernemers en is goed met taal. Ze heeft haar sporen aardig verdiend door het bedenken van merken en slogans, ze schrijft blogs die je als ondernemer recht in je hart raken en waardoor je gaat nadenken over je online zakelijke presentaties. Buiten dat is Annedien iemand die niet tegen onrecht kan, verschrikkelijk veel van haar medemensen (de rechtgesnaarde dan) en nog meer van dieren houdt. Banden kan verwisselen, een zakmes draagt, gitaar speelt en oeverloos lang geduld heeft met jou iets uitleggen over de manier waarop je je bedrijf zou moeten promoten.

Hoe pak ik dit aan? De Hakketak schrijf ik nu al een poosje en dat is zomaar ontstaan (luister nog maar even naar dit Sleutelstad-interview) en omdat ik een type ben dat blij is met een ABC’tje in een taalprogramma kun je je voorstellen dat het schrijven over mensen die werkelijk kunnen goochelen met letters me zwaar valt. Daarom heb ik besloten dat ik Annedien de vraagjes zou mailen, inclusief dit stuk tekst en dat zij het dan zelf verder mag invullen!

Annedien’s antwoorden op mijn vragen:

Wat vind jij positief en negatief aan Leiden?
Ik vind de historische elementen prachtig. Hoe langer ik hier woon, hoe meer ik er leer kennen en hoe meer ik er aan verknocht raak. Ik moet toegeven dat ik wat dat betreft een béétje verwend was; ik woonde hiervoor in Deventer en dat heeft ook zo’n karakteristiek historisch sfeertje waar ik dol op was. Nu heb ik de Hortus, de hofjes, de musea, de café’s en de restaurantjes om mijn hart aan op te halen! Ook vind ik wonen in de Zeeheldenbuurt, zo dicht bij het centrum maar toch een lekkere tuin en (nu nog) gratis parkeren ideaal.

De ligging van Leiden is super; midden in de Randstad, maar het heeft niet een al te grootstedelijk karakter. Je bent zó in al die prachtsteden als Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Ik ben geboren in Apeldoorn en hoewel ik de bossen flink kan missen voel ik me vanwege de snelheid en mentaliteit hier meer thuis. Mensen gaan hier sneller over tot actie en samenwerken. Ik hou ervan! Het is directer en ondernemender.

Ondernemender?
“Ja! Ik ben zelf nogal initiatiefrijk. Ik heb vorig jaar – samen met identiteitsstrateeg Iris van Sen – een bureau voor naamcreatie opgezet, The Luminaries. Zij werkt vanuit Deventer, ik vanuit Leiden, en we helpen nu bedrijven en organisaties aan een nieuwe naam. Maar ik heb ook onlangs Merkloods in de markt gezet, waarbij ik met ondernemers werk aan de verbeterde, aangescherpte versie van hun bedrijf. En samen met Bart Hoenen van Area071 ben ik bezig een ecosysteem voor startups op te zetten in de regio Leiden, Startup Forcefield.”

Annedien houdt dus van startups en ondernemerschap en zet die drive en ervaring graag in om dat te stimuleren in Leiden, dat werd me al snel duidelijk. Klinkt mooi allemaal. Vindt ze ook iets minder fraai aan Leiden?
Wat ik minder vind aan Leiden is dat het net tussen klein en groot inzit. Klein heeft charmes, groot heeft schaal waardoor dingen beter van de grond komen. Het lijkt hier soms, op allerlei manieren, in het midden te blijven bungelen. En de Haarlemmerstraat. Het is natuurlijk een mooi fenomeen, zo’n enorm lange straat vol winkels, maar de energie zit daar niet meer. Dat vind ik behoorlijk jammer ook voor de ondernemers die daar zitten. Ik laat bezoek niet zo snel trots die straat zien, andere straten wel.

Waar zou jij naartoe gaan als Leiden verdwenen zou zijn?
Misschien wel naar Rotterdam, want dat vind ik een gave stad die ik goed ken. De vibe daar, de cutting edge en de initiatiefrijkheid spreken me erg aan. Maar misschien zou ik toch ook wel ergens in een huisje in de buurt van Vorden willen wonen, want die omgeving is prachtig.

Heb je een levensmotto?
Ik probeer wel eens wat uit, maar er blijft er niet één echt voor altijd hangen. Misschien is dat wel een soort onderliggend levensmotto dan.

Loop je weleens op hakken? En zo niet, wat vind je daar dan van?
Nee. Ik heb het wel eens geprobeerd maar het beviel me niet, het past helemáál niet bij me. Bij vrouwen bij wie het wél goed past en die zich er de bom op voelen vind ik het er mooi uitzien en ik snap hoe zoiets een religie kan worden. Toch, Francine?

Wat vind jij de charmantste plekken van Leiden?
Die antiekwinkel in de Nieuwstraat die alleen op zaterdag open is; net alsof je terug in de tijd gaat, wat een plek! Ik heb me daar staan vergapen, zo moet het hier honderden jaren geleden geweest zijn. En die spullen zijn ook een fenomeen op zich. En the usual natuurlijk: de Burcht, de hortus, het Pieterskwartier.

Heb je als digitale nomade ook favoriete plekken om te werken en af te spreken?
Boven in Level (achter het station, dat hoge gebouw) lunchen met een klant en uitkijken richting Noordwijk is magistraal! En dichtbij het station spreek ik graag af in Kasual: goeie koffie, leuk interieur. Maar om eerlijk te zijn mist Leiden wel een paar goeie hangouts voor digitale nomaden. Of er zitten teveel jonge ouders met dito kinderen, of het is er al snel te vol waardoor het wat propperig wordt allemaal.

Spijtoptant?
Begin mei heb ik mijn Twitteraccount gedelete. Een flinke virusaanval via Facebook was de reden dat ik dat besluit waar ik al een jaar op liep te broeden ineens uitvoerde. En het beviel direct prima, ik had niet de beleving veel te missen… behalve… Ja natuurlijk! Annedien! Nu ik hierboven lees hoe zij, ook in deze Hakketak, weer haar eigen heerlijke zelfje is, zet ze me bijna aan tot het maken van een nieuw account. Maar nee, misschien is het dom van me maar het scheelt me enorm veel tijd, dat verstoken zijn van al die social media. Ik besteed mijn tijd liever aan het écht ontmoeten van mensen! Annedien natuurlijk weer eens als eerste! 

Wanneer en waar Annedien?
Annedien op Linkedin: nl.linkedin.com/in/annedienhoen
Annedien op Twitter: www.twitter.com/annedien
Annedien Hoen, de naamstrateeg: www.theluminaries.nl
Annedien Hoen, meewerkend merkexpert: www.merkloods.nl

Annedien Hoen schreef recent dit artikel over haar werk: profoundcreativity.wordpress.com/2015/04/28/an-attitude-of-profound-creativity/

Samen met de vorige Hakketak Bart Hoenen ontwikkelt zij een ecosysteem voor startups in de regio Leiden: www.startupforcefield.nl/over-ons/

Hakketak Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×