Leiden moet groener: Meer grote bomen in de stad

De wens van GroenLinks Leiden voor een groenere stad wordt breed gedeeld. Afgelopen avond diende de partij samen met D66, de PvdA en de PvdD een voorstel in om inwoners er nadrukkelijker op te wijzen dat het mogelijk is om bij bomenkap aan de gemeente te vragen om niet alleen meer, maar ook grotere bomen terug te planten. Ook wethouder Laudy (boombeheer) omarmde het voorstel en beloofde om er voortvarend mee aan de slag te gaan.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/213782828″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

GroenLinks-raadslid Jos Olsthoorn had een plan voor meer bomen, maar dat bleek al te bestaan. Alleen weet niemand het.

Het stoort GroenLinks raadslid Jos Olsthoorn enorm dat er het afgelopen jaar weer veel bomen in Leiden gekapt zijn. Bijvoorbeeld in De Hoven en het Noorderkwartier, bij het Bio Science Park en in het centrum. “In de meeste gevallen worden er na afloop van bijvoorbeeld werkzaamheden of een herinrichting minder bomen terug geplant. Ook zien veel mensen na de kap van bomen liever herplant van bomen die al volwassen zijn in plaats van hele jonge bomen,” aldus Olsthoorn: “Het duurt bij jonge bomen immers jaren voordat er weer volgroeide bomen op de plekken staan waar de bomen gekapt zijn.”

De boom op de rechter foto werd 1,5 jaar geleden gekapt bij het herinrichting van het kruispunt bij de Langegracht. Op de linker foto het boompje dat de gemeente er later voor terug heeft geplant. Ook lange de singels worden de enorme reuzen, bijvoorbeeld na stormschade, met grote regelmaat vervangen door minuscule exemplaren.

Het is nu ook al zo dat inwoners van Leiden contact op kunnen nemen met de gemeente om te vragen om meer
en meer volwassen bomen in de openbare ruimte. Die mogelijkheid is echter maar bij weinig mensen bekend.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×