Leiden moet groener: Meer grote bomen in de stad

5

De wens van GroenLinks Leiden voor een groenere stad wordt breed gedeeld. Afgelopen avond diende de partij samen met D66, de PvdA en de PvdD een voorstel in om inwoners er nadrukkelijker op te wijzen dat het mogelijk is om bij bomenkap aan de gemeente te vragen om niet alleen meer, maar ook grotere bomen terug te planten. Ook wethouder Laudy (boombeheer) omarmde het voorstel en beloofde om er voortvarend mee aan de slag te gaan.

GroenLinks-raadslid Jos Olsthoorn had een plan voor meer bomen, maar dat bleek al te bestaan. Alleen weet niemand het.

Het stoort GroenLinks raadslid Jos Olsthoorn enorm dat er het afgelopen jaar weer veel bomen in Leiden gekapt zijn. Bijvoorbeeld in De Hoven en het Noorderkwartier, bij het Bio Science Park en in het centrum. “In de meeste gevallen worden er na afloop van bijvoorbeeld werkzaamheden of een herinrichting minder bomen terug geplant. Ook zien veel mensen na de kap van bomen liever herplant van bomen die al volwassen zijn in plaats van hele jonge bomen,” aldus Olsthoorn: “Het duurt bij jonge bomen immers jaren voordat er weer volgroeide bomen op de plekken staan waar de bomen gekapt zijn.”

De boom op de rechter foto werd 1,5 jaar geleden gekapt bij het herinrichting van het kruispunt bij de Langegracht. Op de linker foto het boompje dat de gemeente er later voor terug heeft geplant. Ook lange de singels worden de enorme reuzen, bijvoorbeeld na stormschade, met grote regelmaat vervangen door minuscule exemplaren.

Het is nu ook al zo dat inwoners van Leiden contact op kunnen nemen met de gemeente om te vragen om meer
en meer volwassen bomen in de openbare ruimte. Die mogelijkheid is echter maar bij weinig mensen bekend.

Delen

5 reacties

 1. Jantje van Leiden op

  Dat is toch wel curieus: ‘Het is nu ook al zo dat inwoners van Leiden contact op kunnen nemen met de gemeente om te vragen om meer en meer volwassen bomen in de openbare ruimte. Die mogelijkheid is echter maar bij weinig mensen bekend.’ Ik zou zeggen dat het zelfde geldt voor betaalbare huurwoningen. Daar kun je ook om vragen, het gebeurt gewoon niet. Wat resteert is een yuppenstad met consumptieplekken en feestterreinen.

 2. Ben blij dat er eindelijk politieke draagvlak is voor meer bomen. Vraag is alleen: blijft het bij dromen of gaat her er echt van komen? Dank aan Groen Links voor haar inzet in deze.

 3. Joost van Wassenaer op

  Ik ben het praktisch nooit eens met Groen links (waarom is groen links??), maar van mij mogen er meer bomen bij komen. Graag! Maar ik vind, heel eerlijk gezegd, Leiden helemaal niet zo groen-arm. En ik kom nog wel uit Apeldoorn. Goed zo plantsoenendienst!

 4. Het Orakel van de Burcht op

  “Het duurt bij jonge bomen immers jaren voordat er weer volgroeide bomen op de plekken staan waar de bomen gekapt zijn.”

  Plant dan gewoon wat stekkies marihuana, dombo’s. Dat groeit toch veel sneller. Daar wordt de stad pas groen van!

 5. ja meer bomen in de stad vandaar dat de bomen in de kooi allemaal gekapt zijn van wege het opknappen van de wijk. We kappen de bomen nu al want we gaan de wijk pas in 2016 opknappen dus nog minder plezier van de bomen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline