Protest tegen Leidse één-kleur-politiek voor terrassen

9

Hij zwerft al een maandje of vier door Leiden maar op dit moment staat hij op de plek waardoor het allemaal begon. Op de terrasboot van Restaurant Dende aan de Nieuwe Rijn. We hebben het over De Roze Stoel. De Roze Stoel is een ludiek protest tegen het beleid van de gemeente Leiden om in het historische centrum van de stad strenge regels op te leggen aan horecaondernemers waar het gaat om de aanblik van hun terras. Zo zijn felle kleuren uit den boze.

Eerste slachtoffer waren begin dit jaar de rode en zwarte terrasstoelen van Dende. Eigenaar Hein Martens koos eieren voor zijn geld en verving de opvallende stoeltjes die jarenlang het handelsmerk waren van zijn restaurant voor rotan exemplaren.

De roze stoel staat steeds een tijdje op een andere plek in Leiden. Wie hem spot of er zelfs op zit en dat meldt via de speciale Facebook pagina kan een leuke korting krijgen.

Delen

9 reacties

 1. Groot gelijk aan de gemeente Leiden! Al die bonte kleuren doen afbreuk aan het historische karakter van de binnenstad, en juist dat is zo mooi! Alsjeblieft geen felle kleuren! Ik wil niet in een soort kunstenaars walhala terecht komen als ik in Leiden ben. Want zo’n sfeertje geven die kleuren. Nogmaals, verschrikkelijk voor het authentieke karakter van de binnenstad. Doodzonde als dat bedorven zou worden door een stelletje ondernemers.
  Een andere ondernemer in de binnenstad wil de gracht volgooien met een waterterras. Doet ook verschrikkelijk afbreuk aan.. nou dat weten jullie nu wel. Maar ja, mensen willen geld verdienen. Het lijkt wel alsof ze totaal geen – feeling – en respect hebben voor de omgeving waar ze – dag in, dag uit – in werken.

 2. Jammer hoor. Stond erg leuk die zwarte en rode stoeltjes bij Dende. Tenminste niet zo’n eenheidsworst. Wat mij betreft mogen er meer “roze” stoeltjes komen 😉

 3. Dat de gemeente zich letterlijk bezig houdt met de kleur van stoelen op een terras zegt wat mij betreft genoeg over het niveau van de ambtenaren en raadsleden; het gaat er niet alleen om dat ze zich met compleet onzinnige zaken bezighouden, maar zonder het zich eigenlijk zelf te beseffen geven ze daarmee vorm aan een totalitair beleid. Gaat de gemeente straks ook voorschrijven dat mijn jas in een neutrale kleur moet, omdat al die kleurige jassen niet passen bij het authentieke karakter van de Leidse binnenstad. Natuurlijk snapt iedereen het argument van Joris, alleen het plaatje van een perfect georkestreerde historische fotoscène heeft weinig weg van de realiteit van de stad. Als Dende denkt dat ze klanten trekken met roze, blauwe of wat mij betreft regenboogstoelen, prima, laat ze het doen. Wat mij betreft is dat een stukje vrijheid en dan zal er een keer een lelijke stoel tussen staan.

 4. Iedere stad heeft zijn eigen authentieke karakter, en dat dient beschermd te worden. Het is voor iedereen duidelijk dat hartje Rotterdam een totaal ander karakter heeft dan hartje Leiden. Je moet als stad nadenken over wat jehebt en wat je wilt zijn, daar maak je beleid over, en dat beleid voor je uit en moet je handhaven. Als je iedereen zijn gang laat gaan, heb je een stad zonder karakter, zonder sfeer, een ratjetoe. Een mengelmoes van van alles. Want de een wil felle kleuren, de ander zet metershoge boedha’s voor zijn pand, en weer een ander bouwt uit door een grote glazen toren op zijn winkel te zetten. Nogmaals, wat krijg je dan uiteindelijk? Een schyzofrene stad, een stad waarvan niemand weet wat het is, waar niemand zich echt thuis voelt, behalve kunstenaars en hippie’s. Je maakt jezelf als stad sterk en aantrekkelijk als je nadenkt over wat je hebt, en dat je kracht laat zijn. Wat heeft Leiden? Prachtige grachten, kerken, prachtige oude panden, prachtige musea, kortom – een oude, authentieke binnenstad. Heb daar respect voor, geef dat de ruimte. Uiteindelijk vinden mensen een stad mooier, en komen ze daar graag naar toe als ze een stad weet wat die is en wilt zijn, en dat goed vorm geeft. Dus weg met die kleurige stoeltjes. Dat past in Rotterdam, of almere, niet in een oude binnenstad.

 5. Ik ben het eens met Joris. Het aangezicht van een mooie historische binnenstad moet niet worden verpest of gedomineerd door felle kleuren van terrasmeubilair en andere bonte voorwerpen die sommige uitbaters gebruiken om de aandacht te trekken. Maar zou dat laatste ook niet moeten gelden voor winkeliers met hun uitstallingen en reclameborden? En graag ook veel minder autoblik in het historische centrum, maar dat mag natuurlijk niet van de collegefracties onder aanvoering van VVD en D66.

 6. Leiden is van de Leidenaars en niet alleen van de terrasuitbaters. De aanblik van onze mooie binnenstad met eeuwenlange traditie verdient een weloverwogen keuze van het terrasmeubilair. ‘Leven en laten leven’ is hier niet van toepassing. De vereniging van de horecaondernemers (namens de terrasbezitters) en de ambtenaren van de gemeente (namens mij) moeten daar maar keuzes in maken.

 7. Zou het niet beter zijn dat er een commissie komt die samen met de gemeente en de uitbaters rond de tafel gaan.
  Laat de gemeente meubilair uitzoeken in bijvoorbeeld 5 of 6 verschillende modellen en kleur die verandwoord is en past bij de monumentale gebouwen.
  Geef vervolgens de uitbater de vrije keus uit het aanbod van wat de gemeente aanbeveelt.
  Op die manier krijg je dat het niet een eenheidsworst is geworden, maar een variatie van een 5 of 6 tal verschillende modellen die allemaal goed passen bij de monumentale sfeer en uitstraling van een fraaie stad.
  Geen felle kleuren maar neutrale kleuren als donkerbruin, boreaurood, antraciet, beige of zandkleur….ik noem maar wat.
  Zo ook het aantal modellen.
  Zolang het geheel maar verandwoord past bij de omgeving.
  Nu stelt de gemeente dat dit en dat niet kan en zus en zo niet mag zonder een compromis te stellen. Met andere woorden: jullie uitbaters mogen niets, een verbod op harde muziek, een rookverbod, geen terrassen met kleurige parasols cq luifels…nee men zegt dan eigenlijk kijk maar hoe je het doet of anders
  Kun je sluiten als waren die uitbaters boeven.
  Gemeente leiden; leer hier uit!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline