Massale bomenkap in De Kooi uitgesteld

Wethouder Laudy heeft het kappen van 244 bomen in De Kooi stil laten leggen. Van het uitstel komt in dit geval geen afstel, maar er is zoveel onrust in de wijk ontstaan dat hij vandaag eerst met bewoners in gesprek gaat over de noodzaak van de kap van zo’n beetje alle bomen in de wijk. Die grootschalige kap is noodzakelijk omdat het riool wordt aangepast om voor eens en voor altijd een einde te maken aan de wateroverlast in de Oude Kooi. Volgens Laudy is er heel zorgvuldig met de bewoners overlegd, maar nu blijkt dat toch veel bewoners zeggen van niets te hebben geweten.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/214092641″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

GroenLinks-raadslid Jos Olsthoorn baalt enorm van de enorme hoeveelheid groen die verloren gaat in de wijk.

Eerder deze week werd duidelijk dat er niet 94, maar 244 bomen worden gekapt. Voor die 94 heeft de gemeente zichzelf een kapvergunning verleend, voor de overige 150 bomen is dat niet nodig omdat ze te dun zijn. Na afronding van de werkzaamheden worden er 88 bomen teruggeplant. Dat worden waar mogelijk wel grote en bijzondere bomen. “Op plekken waar ze de kans krijgen om uit te groeien tot volwassen bomen, of misschien zelfs tot monumentale bomen,” zegt wethouder Laudy die kwaliteit boven kwantiteit stelt: “We hebben niks aan bomen op plekken waar ze het niet goed doen. Dan moeten we ze over een paar jaar alsnog kappen of ze sterven af.”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/214092704″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Wethouder Laudy benadrukt dat hij juist veel belang hecht aan zoveel mogelijk groen in de stad, maar stelt kwalitatief groen wel boven veel bomen van mindere kwaliteit.

Laudy is er van overtuigd dat Leiden er de komende jaren qua groen flink op vooruit gaat. Onder andere de verdere aanleg van het Singelpark speelt daarbij een belangrijke rol. “Groen en bomen zijn echt heel belangrijk voor dit college. We zijn ook echt hard aan het werk om dat overal binnen de gemeentelijke organisatie onder de aandacht te brengen.”

Na de zomer buigt de Leidse raad zich ook over de nieuwe bomenverordening. Volgens Laudy worden bomen daarin veel beter beschermd dan nu het geval is: “Het wordt veel moeilijker om een kapvergunning te krijgen.” Bij de bomenverordening hoort ook de ‘Groene Kaart‘ waar alle beschermde bomen op staan. Iedereen kan ook zelf bomen aandragen voor een plek op die groene kaart. Die worden dan beoordeeld en krijgen – als ze inderdaad bijzonder genoeg zijn – ook een plekje op die kaart die voor extra bescherming zorgt.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×