Claudia de Zeeuw voor haar winkel aan de Hooglandse Kerkgracht. (Foto: Francine Verbiest).

Hakketak, Francine sprak... Claudia de Zeeuw van concept store Eduard

francineDe Leidse architect Hans Bakker ontfermde zich een aantal jaren geleden over een behoorlijke klus. In twee oude rijksmonumenten en twee gemeentelijke monumenten aan de Oude Rijn / Hooglandse Kerkgracht die ooit in gebruik waren geweest als boekdrukkerij in hartje Leiden, wilde hij appartementen en een winkel realiseren. Hij kreeg het voor elkaar en op de speciale website die Hans Bakker over zijn geduldige vorderingen van zijn project ‘Eduard IJdo’ bijhield, is alles vanaf het eerste idee tot en met de uiteindelijke realisatie na te lezen en te beluisteren.

De laatste jaren ging ik er elke dag expres even langs als van mijn woning naar mijn werk liep. Zo’n plan is vanwege de vereiste vergunningen en door het zorgvuldig behoud van al hetgeen historie is niet in dezelfde tijd als de bouw van een nieuwbouwwoning af natuurlijk. En ik genoot van de vorderingen en de geluiden van de snoeihard werkende bouwers. Opmerkingen als “Hee juh, denk je dat dit past?” en “Wat staat daar precies over in het bestek?” hoorde ik glimlachend aan bij het passeren. Hans Bakker zag ik ook met regelmaat om en door zijn project heen stappen. Door de goede communicatie die deze architect met zijn mensen op de werkvloer onderhoudt door er zelf in werkbroek enorm bij betrokken te blijven, is Leiden nu een schitterend hersteld stuk historie rijker!

Wie o wie…
“Wie zou er in dat pand nu een winkel gaan beginnen in de daarvoor bestemde ruimte op de hoek van de Hooglandse Kerkgracht en de Koppenhinksteeg? Dat vroeg ik me keer op keer af. Uiteindelijk bleek het geen beginnende MKB’er maar een bestaande winkel te zijn die verhuisde van de Pieterskerkchoorsteeg naar deze mooie locatie. Een winkel die vanwege de verhuizing een metamorfose onderging in collectie, uitstraling en met vooral meer verhalen achter de producten. Zelfs de naam van de zaak werd gewijzigd van Centre Ville naar het toepasselijke EDUARD waarvan eigenaresse Claudia de Zeeuw de letters gebruikte om er de volgende kenmerken aan te verbinden: Eerlijk-Duurzaam-Uniek-Ambachtelijk-Re-used en Design. En dat maakt ze nog waar ook! Bij EDUARD vind je mooie producten om je woning of jezelf te decoreren met verhalen. Claudia verkoopt Tassen, Schoenen, Sjaals, en accessoires voor je huis van kunstenaars, hergebruikte materialen, eerlijke grondstoffen en… wat zij zelf in opdracht voor je maakt. Want Claudia is goudsmid!

Wie of wat is Claudia nog meer dan Edelsmid en eigenaresse van EDUARD?
Claudia is geboren Rotterdamse. In 1987 koos ze zorgvuldig tussen de studentensteden Amsterdam, Rotterdam en Leiden om aan haar wens, een studie psychologie, te kunnen beginnen. Rotterdam vond ze te dichtbij het ouderlijk huis, Amsterdam te onoverzichtelijk groot dus werd het Leiden. Een keus die ze tot op vandaag de dag nog geen twee tellen heeft betreurd. Zodra ze de functieleer van het geheugen en de perceptie van de mens in haar eigen hersens had gestampt, volgde ze de opleiding psychotherapeut. Met die vaardigheden op zak werd ze aangenomen bij Stichting VALK waar mensen van hun vliegangst af geholpen worden.

Dromen vleugels geven
Nadat Claudia een klant blij heeft gemaakt met het feit dat zij inderdaad het merk Jéh Juwels verkoopt en de klant mét aankoop en alle antwoorden over haar prachtige winkel in het nog mooiere pand, waar ik graag naar luister, vertrekt, wil ik eens iets meer weten over haar werk als psychologe bij dat toonaangevende bedrijf in vliegangstbestrijding. Eerlijk gezegd denk ik zelf als ik ga vliegen en de crew de vliegtuigdeur dichttrekt altijd heel eventjes; “Als ie weer open gaat, kan ik eruit.” Om dat na één seconde overigens alweer totaal vergeten te zijn en lekker te gaan lezen, dutten of filmpjes kijken. Claudia verhaalt dat die acceptatie helaas niet bij iedereen aanwezig is en zij, met het hele team bij VALK, eraan werkten om mensen weer met beide beentjes op de grond te krijgen in plaats van zwevend in die angst. Claudia vloog zo van 1993 t/m 2009 met regelmaat met mensen die de 2-daagse training volgden op en neer naar Milaan. In haar pauzes shopte ze aldaar een beetje rond en ineens wist ze het: Ze wilde Goudsmid worden! Dát was het!

Puber met tangetjes
Als bakvis was Claudia regelmatig met tangetjes en draadjes aan het knutselen. Destijds raadde een kennis haar aan om eens een praatje in Schoonhoven te gaan maken in verband met de opleiding edelsmid. Ze deed het toen ze 40 was. En weer, precies zoals toen ze de keus maakte om in Leiden te blijven: van dat diploma Goudsmid heeft ze tot nu toe nog geen dag spijt.

Winkel in Leiden en Claudia over Leiden
Of het nu komt door haar achtergrond als psychologe of niet, Claudia neemt razendsnelle beslissingen. Joggend met een vriendin besprak ze haar plannen om een winkel te openen in het Leidse. De vriendin wist een winkel ter overname en binnen een maand zat Claudia erin. Ze nam de hele rim-ram van de vorige eigenaresse kordaat over en vulde de bestaande collectie aan met haar zelfgemaakte sieraden en merken tassen en schoenen die ze zelf leuk(er) vond.

Saint Tropez…
Claudia is duidelijk positief over Leiden. Ze woont met haar man en drie dochters naast ‘de Beschuitbus’ bij de Vliet en weet niets negatiefs over Leiden te bedenken. Als Leiden van de kaart viel, valt zij wél uit haar rol. Dat zou ze dan weer als een kans zien en met de meiden plus man naar Saint Tropez rijden en weer totaal iets anders gaan doen. Ze kwam als kind vaak in die badplaats. Bij dat klimaat en in die omgeving, eigenlijk net als Leiden gewoon een leuk dorp, voelt ze zich erg thuis.

Snoepjes!
Terwijl ik Claudia’s antwoorden noteer, kleven mijn ogen af en toe op een paar snoepjes van hakken van het merk ‘Kop en Staart’. “Té leuk hé,” zegt Claudia grijzend, terwijl ze ze voor m’n neus op de toonbank zet. Ik vrees dat zij als psychologe de hebberigheid in mijn ogen ziet dus vraag ik maar snel naar haar motto. “Oh, dat is erg Rotterdams,” zegt ze: “Niet lullen maar poetsen!”

Daadkracht
“Wat ze wil is wat ze kan,” is mijn mening over deze slanke stadsgenote met spierballen op elk front. Als ik vertrek, staat Claudia toeristen de geschiedenis van het pand (weer eens) uit te leggen. De liefde voor Leiden en omgeving straalt er vanaf. Wij hebben in Leiden geboft met deze import doener, een kanjer met lef en priegelvingertjes die derden óók succes gunt. Want je moet echt eens gaan kijken bij EDUARD. In haar vitrines showt Claudia niet alleen haar eigen werk, maar ze geeft ook ruimte aan kunstenaars voor exposities.

Claudia de Zeeuw op Linkedin: nl.linkedin.com/pub/claudia-de-zeeuw
Eduard Leiden: www.eduard-leiden.nl
Eduard Leiden op Facebook: www.facebook.com/eduardleiden

Hakketak Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×