Onnodige kapvergunning voor honderd bomen

4

De gemeente Leiden heeft voor honderd bomen onnodig een kapvergunning afgegeven. Dat bleek op 10 juli tijdens een hoorzitting van de bezwarencommissie. Althans dat bleek uit de woorden vergunninghouder Heijmans. Deze kwam tijdens de hoorzitting met het bericht dat ruim honderd van de 478 bomen toch niet hoefden te worden gekapt. Die bomen zaten de ontsluiting van het Bio Sciencepark namelijk niet in de weg.

De Bomenbond Rijnland is blij dat de ruim honderd bomen niet gekapt zijn, maar is ook verbaasd. “Grote Vraag is waarom voor deze bomen überhaupt een vergunning is verleend? De bomen staan nota bene op de Groene kaart,” schrijft de Bomenbond-woordvoerder op hun Facebook-pagina. De Bomenbond roept raadsleden op om kritische vragen te stellen.

Delen

4 reacties

 1. Piet Pekelharing op

  Zoals gebruikelijk denkt men weer eens niet na voordat men begint. Men gaat alle bomen in de omgeving van een bouwproject (ook bij werkzaamheden aan de weg zoals vernieuwing wegdek of riool) meteen met een kettingzaag te lijf, zonder zich eerst af te vragen of die groene levensaders echt in de weg staan.

  Arm Leiden, arm Leiden.

 2. Het is toch algemeen bekend dat dit college een voorkeur heeft voor beton en asfalt en bomen domweg overbodig vindt? De ambtenaren gaan daar uiteraard in mee, want zij moeten immers loyaal aan het college zijn.

 3. maarten kersten op

  Ik ben bang, Frank, dat met de op zích wel groen- en boom-lievende wethouders Frank de Wit, Roos van Gelderen, Marleen Damen en zelfs wethouder Paul Laudy van de blik- en beton-partij VVD, dit college gewoonweg te naïef is en zich keer op keer geconfronteerd ziet met voldongen feiten en mysterieus gedrag van hun ambtenaren. Ze treedt daar dus ook niet hard genoeg tegenop, niet vooraf (schot voor de boeg) en niet achteraf (sancties). En dus ook de raadsmeerderheid niet. Ik volsta hier verder met een citaat uit een discussie over een soortgelijke “affaire”, het idiote bomenbeleid in De Kooi (Sleutelstad 10/7, 8/7, 16/6). De slotalinea van een betoog van ene MK luidde daar: “Waarom zijn er de laatste jaren zowiezo overal in Leiden toch zo vaak en zo veel kwesties rond bedreigde en/of onterecht gekapte bomen??! Nee, de gemeentelijke uitvoerders en plannenmakers hoeven niet per se te kunnen praten met bomen. Fluisterde gisteren een prachtige boom in de Driftstraat in mijn oor: “Het lijkt er zolangzamerhand op dat diverse ambtenaren van de betreffende diensten niet uit het goede hout gesneden zijn”. Daarna schreeuwde hij door de straat : “Wil de echte bomenhater op het Stadsbouwhuis nu opstaan?! En dan ook liefst meteen door de achterdeur verdwijnen..?!”

  En zo sukkelen we van boomaanslag naar boomaanslag….

 4. Inderdaad de bureaucraten aan de Breemee van dit rechtse neoliberale VVD66 regime Strijk-Laudy hebben vrij spel. Duurzaam Leiden, ja op papier en in de (onderwijs)geest van hun Frankie de Wit. Ach, het is een coalitie afspraak, duurzaam zijn in Leiden, we zeggen het, we publiceren het, burger mogen “meepraten”, maar in de praktijk is het slechts voor de Buehne. Een schijndemocratie.
  Nog even en dan verdwijnen twee mooie leidse polders, de Papewegse inclusief de bomen van een prachtige bosje met broedende buizerds en de Oostvlietpolder onder het asfalt van vermaledijde roetriool Rijnlandroute. En aast de neoliberaal Laudy en zijn BN vrienden op een gunstige wending n.a.v. een RvS uitspraak om alsnog een bedrijventerrein in de Oostvlietpolder te realiseren. Groen is uit, blauw-oranje is in.
  Het heeft volgens mij niet zoveel met bomenhaters aan de Breemee te maken, maar met de mindset die in dit land heerst na de opkomst van de rechtse hardliners in Rutte I en II. Alles opofferen voor de zielige economische groei en de populistische koop- en autoverslaving. Gesteund door de onbetrouwbare op macht beluste salon socialisten van ShitPvdArmoede. En geruggesteund door een leidse minister die met “Milieu” en Infrastructuur in haar portefeuille de normen voor groen aardig kwijt is. Wat wij al voorspelden in 2010 is uitgekomen. NL wordt met 130 km/uur platgeasfalt, groen en leefomgeving worden verpest. In Leiden gebeurt dat nu op kleine schaal. Tot de neoliberale dictatuur onder zijn eigen schuldenlast zal bezwijken. Een dikke fallus verdient dit soort!

Je bent nu offline