ZZ Leiden Basketbal legt Thomas Koenis vast

koenisZorg en Zekerheid Leiden heeft de eerste nieuwe aanwinst voor het aankomende seizoen vastgelegd. Het gaat om de 2.10 meter lange Thomas Koenis die een contract heeft getekend voor twee seizoenen. De center komt over van het Groningse Donar. De 25-jarige Koenis maakt momenteel deel uit van het Nederlands team dat zich voorbereidt op het EK van september.

Koenis is op 11 december 1989 in Hoogkarspel geboren. Op zeventienjarige leeftijd debuteerde hij bij Den Helder Seals in de Dutch Basketball League. In 2009 werd Koenis uitgeroepen tot Most Valuable Player onder de 23 jaar. Na twee jaar in de kop van Noord-Holland gespeeld te hebben, verkaste de center naar World Class Aviation Academy Giants Bergen op Zoom. Ook daar bleef Koenis twee jaar.

In 2011 werd de 27-voudig international door Donar aangetrokken. Vier seizoenen lang streed Koenis met volle overgave onder de borden, een rol die hij bij Zorg en Zekerheid Leiden ook gaat vervullen.

Koenis kwam afgelopen seizoen tijdens de reguliere competitie 24 keer in actie. In gemiddeld 21 minuten speeltijd was hij goed voor 7.2 punten (tegen een schotpercentage van 64%) en 6.7 rebounds. In dertien wedstrijden voor de play-offs kreeg Koenis gemiddeld bijna 18 minuten speeltijd, waarin hij 6.1 punten scoorde (tegen een percentage van 64,7%) en 5.9 rebounds pakte. In de eerste wedstrijd voor de play-offs tegen Zorg en Zekerheid Leiden pakte Koenis uit met een fraaie double double: 15 punten en 13 rebounds.

Op 27 juli 2010 debuteerde Koenis onder bondscoach Gadi Kedar in het Nederlands team. Israƫl was in Tel Aviv destijds met 76-49 te sterk voor Oranje. In zijn 27 interlands komt Koenis tot een gemiddelde score van 7.3 punten. De nieuwe aanwinst van Zorg en Zekerheid Leiden maakte ook deel uit van het Nederlands team dat zich vorige zomer voor het eerst in 26 jaar plaatste voor het EK.

Met de komst van Koenis telt de selectie van Eddy Casteels nu zeven spelers. Rogier Jansen, Kasper Averink, Floris Versteeg en Mohamed Kherrazi hadden nog een contract voor aankomend seizoen. Worthy de Jong staat zelfs nog twee jaar onder contract. Enkele weken geleden tekende Bas Nelemans een jeugdcontract.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×