D66-raadslid Annemiek Strijers wil dat de gemeente meer werk maakt van het openstellen van allerlei databronnen. (Archieffoto: Chris de Waard).

D66: "Gemeente moet werk maken van Open Data"

De gemeente Leiden moet snel werk maken van het online beschikbaar stellen van allerlei databronnen waarover de gemeente beschikt. Die oproep doet D66-raadslid Annemieke Strijers. De partij heeft de indruk dat Leiden nog weinig initiatieven ontplooit op open data gebied, terwijl verschillende steden met een vergelijkbare omvang, bijvoorbeeld Alkmaar en Hengelo, maar ook kleinere zoals Heemstede er wel volop mee aan de slag zijn.

DSC_0143Open data, zo stelt Strijers,  kan gecombineerd worden tot nieuwe informatie die economische en maatschappelijke meerwaarde heeft. Bovendien kunnen gebruikers van open data de mogelijkheid krijgen om gegevens aan te vullen en te corrigeren, waardoor de gemeente werk uit handen wordt genomen. Strijers: “Sowieso moeten gegevens die verkregen zijn met publiek geld opengesteld worden. Ze zijn publiek eigendom en door open data toe te passen geef je daar beter inhoud aan.”

De rijksoverheid heeft in september 2013 een visie op de open overheid gepresenteerd. Ook de VNG heeft ‘big en open data’ als belangrijk thema op de agenda gezet en vorige week maakte minister Plasterk bekend de open data van de overheid te hebben uitgebreid met 550 datasets. Daarnaast zijn er plannen nog 300 sets openbaar te maken.

Bij open data deelt de overheid de ruwe data, waarop zij haar beleid baseert. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om gegevens over de uitgaven van de overheid, informatie over het openbaar vervoer – onder andere realtime locaties van lijndiensten-, objecten in de openbare ruimte, zoals bomen en parkeerplaatsen en veiligheidscijfers of informatie over de kwaliteit van de zorg en het onderwijs en het aantal uitgegeven vergunningen.

 

 

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×